Prije tačno 72 godine Travnik je od savezničkog bombardiranja spasila magla

Radiosarajevo.ba
Prije tačno 72 godine Travnik je od savezničkog bombardiranja spasila magla

Jedna zimska, januarska magla spasila je Vezirski grad od uništenja u Drugom svjetskom ratu. Desilo se to na današnji dan prije 72 godine. 

Saveznički avioni dobili su 4. januara 1944. naredbu da bombardiraju Travnik zato što se u njemu nalazila najveća kasarna u BiH s vojnicima odanim Njemačkoj. 

Saveznici su dobili instrukciju: prilikom napada na grad kao orijentir koristiti željezničku prugu, a vojna dejstva izvoditi s obje strane te pruge. Naime, navedena pruga je prolazila kroz sami centar grada, a lijevo i desno od nje nalazili su se svi važniji objekti u gradu, uključujući i kasarnu. 

Na današnji dan vojni avioni saveznika poletjeli su prema Travniku, ali očekivalo ih je iznenađenje - Travnik se nije uopće mogao vidjeti jer je bio prekriven gustom maglom. Pošto nisu mogli vidjeti prugu u gradu, odlučili su slijediti prugu van grada.


Međutim, to nije bila pruga koja je vodila ka Travniku, već lokalna šumska pruga prema brdu Vilenica. Ne znajući to, avijacija je slijedila prugu i bombardirala obje njene strane. Te bombe su uglavnom pale na nenaseljeno područje izvan grada, te nisu nanijele neku veću štetu, piše portal Historija.ba.

Ipak, jedna bomba je pala na Žitarnicu, jedna kod kina "Lašva" i kod knjižare "Svjetlost". Pri tome su poginula dva brata Mašinović

Da nije bilo magle, izvjesno je da bi Travnik pretrpio velike štete. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije