Da li vaša mačka ruši stvari sa stola? Otkriveno je zašto to rade

0
Radiosarajevo.ba
Da li vaša mačka ruši stvari sa stola? Otkriveno je zašto to rade
Foto: Pexels / Ilustracija

Zaljubljenici mačaka širom svijeta znaju kako to ide: Njihova mačka je zaokupljena predmetom koji stoji na pultu, stolu ili radnom stolu. Nakon trenutka, mačija šapa se pruži ... i predmet se sruši na pod dok mačka pažljivo posmatra akciju.

Ovo može izgledati kao još jedna sitna osobina naših mačjih prijatelja, ali postoji logično objašnjenje zašto mačke obaraju stvari.

Zašto mačke guraju stvari sa stolova? Mačke ne rade stvari samo zato što ih rade. Uvijek postoje razlozi za ponašanje, a to uključuje i obaranje stvari.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

To je instinkt

Kao predatori, mačke su urođeno privučene stvarima koje munjevito prolaze njihovim vidnim poljem. To je instinktivno: Brzopokretni objekti su potencijalni plijen koji se može juriti, uhvatiti i pojesti. Jednostavno djelovanje guranja ili udaranja predmeta s pultova i stolova igra na taj instinkt.

Ni previše maženja nije dobro: Sedam situacija koje kod mačaka izazivaju najveći stres

Ni previše maženja nije dobro: Sedam situacija koje kod mačaka izazivaju najveći stres

Mi smo ojačali to ponašanje

Niko ne voli kada mačka prospe čašu vode po podu. Ali vlasnici ljubimaca možda nesvjesno ojačavaju to ponašanje tako što razgovaraju s mačkom ili je podignu kad ona to radi. Mačke brzo uče; nije potrebno dugo vremena da shvate da kada počnu gurati čašu prema rubu stola, njihovi omiljeni ljudi reagiraju i posvećuju im pažnju.

Vašoj mački je dosadno

Mačke koje imaju malo stimulacije u svom okruženju mogu pronaći načine da se zabave. I kada mačići ostaju sami satima bez ičega za raditi i bez interakcije s bilo kime, vaši ukrasi će završiti na podu.

Kako zaustaviti mačku da obara stvari?

Prije nego što promijenite njeno ponašanje, identificirajte razloge zbog kojih vaša mačka obara stvari sa stolova.

Volite mačke? Ovaj grad u bh. susjedstvu je savršen za vas

Volite mačke? Ovaj grad u bh. susjedstvu je savršen za vas

Tražite obrasce: Kada i gdje vaša mačka obara stvari? Obično se to događa kada ste u blizini? Vaša mačka se ponaša izazovno kada joj ne posvećujete pažnju ili kada je gladna?

Pazite kako reagirate: Dobiva li vaša mačka pažnju kada se loše ponaša? Hranite li je, mazite ili razgovarate s njom? Pažnja može biti suptilna, poput pogleda na mačku dok ona udara stvari s stola. Vraćate li predmet natrag na stol (dajući joj priliku da ga ponovno obori)? Možda ojačavate ponašanje vašeg malog tražitelja pažnje.

Pogledajte svoj dom iz mačje perspektive: Ima li visokih, vertikalnih prostora koje može istraživati? Ima li igračaka s kojima se može igrati? Guranje stvari sa površina može biti najuzbudljivija aktivnost kojom vaša dosadna mačka ispunjava svoj dan.

Kada razumijete razloge iza njenog ponašanja, možete početi raditi na promjeni tog ponašanja.

Znate li zašto mačke prate vlasnike čak i u WC: Postoji razlog

Znate li zašto mačke prate vlasnike čak i u WC: Postoji razlog

Upravljajte okolinom

Budite pažljivi gdje se nalaze vaši lomljivi predmeti. Umjesto da ih stavljate na mjesta koja su neodoljiva za vašeg malog mačjeg hokejaša, pospremite ih u ormariće i prostore koje ona ne može dohvatiti.

Obogatite njezin prostor

Dajte svojoj mački stvari koje će raditi, a koje su zabavnije od obaranja predmeta na pod. Sve mačke trebaju vodoravne grebalice, grebalice za grebanje i puno igračaka s kojima se mogu igrati i loviti, a koje su zabavnije od stvari na vašem radnom stolu.

Visoke mačje kuće i police za penjanje potiču mačke da se penju i vježbaju, a također su idealna mjesta za drijemanje mačke. Postavljanjem nekoliko takvih mjesta pored prozora zadržat ćete svoju mačku zabavljenom, pa će moći promatrati ptice i uživati u suncu.

Pazite kako reagirate

Nemojte nenamjerno ojačavati njeno ponašanje dajući joj pažnju kada skida vaše dragocjenosti sa stola. Umjesto toga, prije nego što skoči na stol, proaktivno preusmjerite njezinu pažnju i pružite joj stimulativne stvari za raditi.

Bacajte igračke i poslastice koje će ona loviti. Neka mora raditi za hranu tako što ćete skrivati poslastice i hranu na mačjim kućama i u igračkama za mozgalice. Morate je zabaviti igračkama koje su prikladne za mačke i koje su njoj zabavnije nego obaranje vaše čaše vode ili saksije. U osnovi, držite je zauzetom kako ne bi osjećala potrebu za nepoželjnim ponašanjem.

Obaranje stvari nije neuobičajeno kod mačaka. Ali ako to ponašanje postane problem, moguće ga je promijeniti, piše portal petMD

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije