Ovi popularni mitovi o mačkama su potpuna laž

0
Radiosarajevo.ba
Ovi popularni mitovi o mačkama su potpuna laž
Foto: Pexels / Ilustacija / Mačka

Mačke su potpuno očuvale svoje navike i instinkte iako su već dugo uz čoveka, ali njihova anatomija i razvijenost čula i dalje fascinira njihove vlasnike i ljubitelje, kao i naučnike.

Donosimo vam nekoliko zanimljivih mitova koje možda niste znali o mačkama:

Ako mačka prede, srećna je: Predenje ne znači isključivo da je mačka sretna, takođe može biti manifestacija bola ili straha.

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Trudnice ne mogu držati mačke u kući: U mačijem pijesku se nalazi parazit Toxoplasma gondii koji, ako se proguta, zapravo može zaraziti ženu. Međutim, to ne znači da mačka više ne može živjeti u kući, dovoljno je spriječiti ženu da čisti kutiju za mačke.

Mačke vole da piju kravlje mlijeko: Mačići mogu probaviti kravlje mlijeko, dok odrasle mačke gube enzim potreban za varenje kravljeg mlijeka, postajući netolerantni na laktozu kako stare.

Mozgalica: Možete li pronaći više od 16 mačaka na slici?

Mozgalica: Možete li pronaći više od 16 mačaka na slici?

Noću je mačka mnogo aktivnija: Mačke nisu noćne životinje, nego su krepuskularne, što znači da su mačke najaktivnije u sumrak i zoru. 

Jedna godina ljudskog bića je kao 7 godina mačke: Ništa ne može biti pogrešnije od ovoga. Istina je da prva godina mačke vrijedi kao 16 godina čovjeka, druga vrijedi 9-10 dok sljedeće godine vrijede oko 4-5 godina.

Bolje je ukloniti kandže nego rezati: Vjerovanje da je to manje bolno je pogrešno. Mačke kojima su kandže uklonjene razvijaju hronični artritis i mogu čak postati agresivnije.

Mačka može biti vegan: Mačka je mesožder, hranjenje mačke veganskom prehranom će uzrokovati ozbiljne posljedice po njeno zdravlje.

Najpopularnije mace na internetu: Njihovi snimci i slike će vas oduševiti

Najpopularnije mace na internetu: Njihovi snimci i slike će vas oduševiti

Prije sterilizacije mačke potrebno je imati leglo mačića: Mačići mogu dobiti 'tjeranje' već u dobi od 5-6 mjeseci, a samim tim i ostati skotni. Međutim, tvrdnja da će 'okot' produžiti mački život nikada nije naučno dokazana.

Mačka ostaje u formi, vježbala ili ne: Debljina također može biti veliki problem za mačke, uglavnom zato što je hrana koju jedu visoko kalorična. Ako imate mačku, važno je da vježba svaki dan, piše msn.com .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije