Ovi popularni mitovi o mačkama su potpuna laž

0
Radiosarajevo.ba
Ovi popularni mitovi o mačkama su potpuna laž
Foto: Pexels / Ilustacija / Mačka

Mačke su potpuno očuvale svoje navike i instinkte iako su već dugo uz čoveka, ali njihova anatomija i razvijenost čula i dalje fascinira njihove vlasnike i ljubitelje, kao i naučnike.

Donosimo vam nekoliko zanimljivih mitova koje možda niste znali o mačkama:

Ako mačka prede, srećna je: Predenje ne znači isključivo da je mačka sretna, takođe može biti manifestacija bola ili straha.

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Trudnice ne mogu držati mačke u kući: U mačijem pijesku se nalazi parazit Toxoplasma gondii koji, ako se proguta, zapravo može zaraziti ženu. Međutim, to ne znači da mačka više ne može živjeti u kući, dovoljno je spriječiti ženu da čisti kutiju za mačke.

Mačke vole da piju kravlje mlijeko: Mačići mogu probaviti kravlje mlijeko, dok odrasle mačke gube enzim potreban za varenje kravljeg mlijeka, postajući netolerantni na laktozu kako stare.

Mozgalica: Možete li pronaći više od 16 mačaka na slici?

Mozgalica: Možete li pronaći više od 16 mačaka na slici?

Noću je mačka mnogo aktivnija: Mačke nisu noćne životinje, nego su krepuskularne, što znači da su mačke najaktivnije u sumrak i zoru. 

Jedna godina ljudskog bića je kao 7 godina mačke: Ništa ne može biti pogrešnije od ovoga. Istina je da prva godina mačke vrijedi kao 16 godina čovjeka, druga vrijedi 9-10 dok sljedeće godine vrijede oko 4-5 godina.

Bolje je ukloniti kandže nego rezati: Vjerovanje da je to manje bolno je pogrešno. Mačke kojima su kandže uklonjene razvijaju hronični artritis i mogu čak postati agresivnije.

Mačka može biti vegan: Mačka je mesožder, hranjenje mačke veganskom prehranom će uzrokovati ozbiljne posljedice po njeno zdravlje.

Najpopularnije mace na internetu: Njihovi snimci i slike će vas oduševiti

Najpopularnije mace na internetu: Njihovi snimci i slike će vas oduševiti

Prije sterilizacije mačke potrebno je imati leglo mačića: Mačići mogu dobiti 'tjeranje' već u dobi od 5-6 mjeseci, a samim tim i ostati skotni. Međutim, tvrdnja da će 'okot' produžiti mački život nikada nije naučno dokazana.

Mačka ostaje u formi, vježbala ili ne: Debljina također može biti veliki problem za mačke, uglavnom zato što je hrana koju jedu visoko kalorična. Ako imate mačku, važno je da vježba svaki dan, piše msn.com .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije