Da li ste znali: Zašto su sol, biber i kuhinja važni na razgovorima za posao?

1
Radiosarajevo.ba
Da li ste znali: Zašto su sol, biber i kuhinja važni na razgovorima za posao?
Foto: Pexels / Ilustracija

Na intervjuima za posao često čujemo pitanja za koja potencijalni poslodavci misle da otkrivaju nešto o našem karakteru i mnogi, pred ove razgovore, satima vježbaju odgovore na različita pitanja koja bi im se mogla postaviti  - no postoje i ona koja niko nije mogao predvidjeti…

Na primjer, tu su test 'sol i biber' ili posjeta kuhinji koju koriste radnici firme.

Na Redditu su tako nedavno otkrili detalje oko testa 'sol i biber?:

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

"Kompanija za koju sam radio radi cjelodnevne intervjue s više ljudi, a jedan od testova je odlazak na ručak. Mnogi poslodavci svoju odluku temeljit će na tome – je li osoba koju intervjuiraju probala njihovu hranu prije nego što je posegnula za soli, biberom, ljutim umakom itd. Ako prvo niste probali svoju hranu, nećete dobiti posao."

'Caka' je u tome što ljudi koji ovo rade u životu, i u poslu su često impulsivni, pa preuzimaju projekte bez da su isplanirali i procijenili koji je najbolji način da se isti realizira. 

Također, bivši šef Xero Australia Trent Innes rekao je da koristi trik s kuhinjom koji mu otkrije sve što treba znati o potencijalnom zaposleniku: "Uvijek ću potencijalne kolege odvesti u šetnju do jedne od naših kuhinja i nekako uvijek završimo tako da tu napravimo kafu ili čaj. Onda idemo završiti intervju, a jedna od najvažnijih stvari koju uvijek pomno pratim jeste da li će osoba s kojom razgovaram odnijeti tu šolju ili čašu nazad u kuhinju. Možete imati vještine, znanje i iskustvo, ali ovo će vam otkriti dublji, nerijetko važniji, dio čovjekovog karaktera."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije