Da li ste znali da samo 3 osobe na svijetu mogu putovati bez pasoša? Evo ko su oni

4
Radiosarajevo.ba
Da li ste znali da samo 3 osobe na svijetu mogu putovati bez pasoša? Evo ko su oni
Foto: Unsplash / Ko može putovati bez pasoša?

Svima na svijetu potreban je pasoš kako bi ušli u drugu zemlju. Od pape, britanske kraljice-supruge Camile, do premijera i predsjednika država, svi ga trebaju nositi kada napuštaju zemlju.

Međutim, u svijetu postoje tri osobe koje mogu putovati bez pasoša.

To su kralj Ujedinjenog Kraljevstva, car Japana i njegova supruga. Ovu privilegiju uživala je prethodno kraljica Elizabeta, prije nego što je Charles postao kralj.

Benjamin Netanyahu se prvi put javno oglasio nakon iranskih napada: Evo šta je poručio

Benjamin Netanyahu se prvi put javno oglasio nakon iranskih napada: Evo šta je poručio

Kralj Charles III nema pasoš. Kraljica Elizabeta II, majka kralja Charlesa, također nikada nije imala ovaj dokument. Prema normama koje slijedi vlada Velike Britanije, britanski pasoš se izdaje na ime monarha; stoga nije neophodno da ga monarh ima. Međutim, svi ostali članovi kraljevske obitelji, uključujući kraljicu-suprugu Camilu i princa Viliama, moraju nositi pasoš kada putuju iz Velike Britanije. Štaviše, pisao je Tportal svojevremeno, kralju Charlesu nije potrebna čak ni vozačka dozvola bilo u Velikoj Britaniji bilo u inostranstvu.

Sekretar kralja Charlesa je po njegovu dolasku na prijestolje uputio pismo svim zemljama, putem Ministarstva vanjskih poslova, da je Charles sada kralj Ujedinjenog Kraljevstva i da mu treba dozvoliti da putuje bilo gdje s punim poštovanjem i bez ograničenja.

Japanski pasoš jedan je od najmoćnijih na svijetu, trenutno zauzima 6. mjesto na popisu najmoćnijih putovnica. Dok japanski građani mogu posjetiti više od 170 zemalja bez viza, japanskom monarhu nije potrebna čak ni putovnica da bi putovao. Car Naruhito i njegova supruga, carica Masako, imaju slobodu putovati u inostranstvo bez pasoša.

U službenom dokumentu iz 1971. navodi se da će biti krajnje neprikladno izdavati pasoš za cara ili caricu. U dokumentu se također dodaje kako bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracijskim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin.

Od cara i carice se traži da prilože samo dokument Ministarstva po dolasku u bilo koju zemlju. Ministarstvo vanjskih poslova Japana mnogo ranije obavještava zemlju o njihovom posjetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije