Da li je marihuana uzrok vaše depresije: Provjerite šta kaže nauka

Radiosarajevo.ba
Da li je marihuana uzrok vaše depresije: Provjerite šta kaže nauka
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Američka država Colorado 2014. godine legalizirala je upotrebu marihuane, a njezinu je odluku popratilo još 7 država.

Motivirani sve češćim korištenjem marihuane grupa naučnika s državnog univerziteta u Coloradu provela je istraživanje. 

Njihova otkrića objavljena su u časopisu PeerJ., a navode da je "veza između upotrebe kanabisa i simptoma poremećaja tjeskobe složena."

Referirali su se na veliku studiju provedenu 2013. godine u kojoj je 5.2 posto ispitanika potvrdilo da su koristili kanabis kako bi olakšali simptome depresije, a čak 26 posto ispitanika potvrdilo je isto u drugom istraživanju provedenom u Kaliforniji. 

"Trend samoliječenja preveliki je da bi se mogao ignorirati u istraživanju povezanosti upotrebe kanabisa i poremećaja raspoloženja", upozoravaju naučnici u Coloradu. 

Proveli su upitnik među 178 korisnika legalnog kanabisa koji su bili stari između 18 i 20 godina. Sudionike su podijelili u tri grupe: kontrolnu grupu koja ne koristi kanabis, povremene korisnike i česte korisinike. 

Suprotno očekivanjima, rezultati sudionika kojima je dijagnosticirina subklinička depresija, a koristili su marihuanu za liječenje, pokazali su da više naginju depresiji nego što su tjeskobni. 

"Ako su koristili kanabis za samoliječenja, nije djelovao kao što su mislili da djeluje", rekao je koautor studije Jacob Braunwalder. 

Pokazalo se, također, da je veza između povremenog korištenja kanabisa i negativnog raspoloženja jaka. Upravo se kod njih pokazao najveći negativni utjecaj marihuane na raspoloženje. 

Međutim, naučnici naglašavaju da njihovo istraživanje ne želi reći da kanabis uzrokuje depresiju i tjeskobu kao ni to da ih liječi. Međutim, ukazuju da potrebu za više istraživanja ovog fenomena, prenosi RTL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije