Čovjek uzrujan bacao ležaljke po plaži: Nećete vjerovati šta je razlog

4
Radiosarajevo.ba
Čovjek uzrujan bacao ležaljke po plaži: Nećete vjerovati šta je razlog
Foto: Screenshot/Facebook / Čovjek baca ležaljke

Snimka Srbijanca koji na plaži na grčkom otoku Vido kod Krfa bijesno baca ležaljke u more, jer je povrijeđen činjenicom da se iza spomen-ploče postavljene uz obalu na stijenama nalazi kupalište, vrlo brzo je postala viralna.

Srbijanac je koračao plažom i pobacao plave ležaljke dok su ga turisti sablažnjeno gledali.

"Moj kum u akciji. Bacamo ležaljke", rekao je glas u videu.

Hitna sjednica Vlade FBiH: Dan žalosti u Federaciji BiH 26. august 2024. godine

Hitna sjednica Vlade FBiH: Dan žalosti u Federaciji BiH 26. august 2024. godine

"Stavili su ležaljke na svetište", dodao je te je snimatelj kameru okrenuo prema spomen-ploči koja se nalazi iza te male plaže, a ispostavilo se da se radi o grčkom otočiću na kojem je stradao velik broj srbijanskih vojnika u Prvom svjetskom ratu.

"Američka korporacija zakupila je pravo korištenja zemljišta i izgradila plažu, protiv čega se bore i Grci. Aktualni gradonačelnik Kerkyre došao je sat vremena nakon nas i naredio da se ležaljke uklone. Stanari su uporni, ali trebamo biti uporni i mi", napisao je muškarac koji je objavio snimku.

Video je podijeljen i na Facebook stranici "Grčka uživo" uz komentar: "Probudi se, Srbijo! Djed moj ovo ne bi vam oprostio…" te su autora videa i njegovog kuma podržali brojni korisnici Facebooka.

Međutim, spomen-ploča postavljena iza te plaže nema veze sa stradanjima u Prvom svjetskom ratu, već je ona postavljena u spomen Rusima i Grcima koji su poginuli tokom oslobađanja Krfa 1799. godine.

Na tom su mjestu postavljena i dva jarbola na kojima su se od 2011. godine, kad je ploča postavljena, vijorile grčka i ruska zastava. Ruska je jedno vrijeme bila skinuta nakon napada na Ukrajinu, ali opet je vraćena, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije