Ekspert / COVID-19: Britanski ljekar podijelio tehniku disanja koja pomaže oboljelim

18. 04. 2020. u 19:24:00

Shares: 0

Tehnika dubokog disanja, koju je sa svijetom podijelio britanski ljekar, mogla bi pomoći ljudima koji imaju teže oblike bolesti da dišu malo lakše tako da se oslobode viška sluzi u plućima. 

Tehniku je otkrio dr. Sarfaraz Munshi, o čemu je pisao BBC, a podržali su ga direktor Američke plućne asocijacije dr. Albert Rizzo, kao i zaraženi analitičar CNN-a Chris Cuomo ali i autorica J.K. Rowling, koja sumnja da je i sama bila zaražena koronavirusom.

Kako kaže dr. Munshi, ova tehnika disanja mogla bi spriječiti da pacijenti, zaraženi novim koronavirusom, razviju sekundarnu upalu pluća - opasno stanje koje karakterizira upala i tekućina u plućima zbog čega kisik teško dolazi do krvnog sistema. 

Video dr. Munshija su vidjeli milioni ljudi, a ljekar preporučuje da se s ovom tehnikom krene čim se pojave prvi simptomi. 

Evo kako izgleda:
Duboko udahnite
Držite pet sekundi, izdahnite
Ponovite puta
Udahnite šesti put i pri kraju se duboko nakašljite (usta pokrivena, molimo vas)
Sve ovo ponovite još jednom

Dr. Munshi preporučuje pacijentima da leže na stomaku kako bi disali malo dublje nego inače i otvorili sve "prolaze" u plućima. 

"Većina vaših pluća je nazad, ne naprijed", objašnjava Munshi, "tako da kad ležite na leđima, zatvaraze sve male zračne puteve a to nije dobro za infekciju koja dugo traje."

Tehnika se treba primjenjivati nekoliko puta dnevno, a Cuomo i Rowling imaju za istu samo riječi hvale.

Ljekari preporučuju tehniku za svako stanje koja podrazumijeva puno sluzi u plućima. Napominju da ovo neće spriječiti zarazu, ali će olakšati bolest kada se simptomi pojave. 

Pogledajte video:


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA