Ćetenija: Bosanska poslastica čuvana od zaborava

N. P.
 Ćetenija: Bosanska poslastica čuvana od zaborava
Foto: Arhiv / Ćetenija

 

Ćetenija je tradicionalna bosanska poslastica u obliku konca koja se pravi u zimskom periodu.

Stara bosanska jela, ali i poslastice su jedan od zaštitnih znakova naše kulture. Naša zemlja obiluje brojnim zanimljivim jelima i njihovim načinom pripreme.

Ćetenija ima posebnu čar i priču koja se veže za nju.

Muškarci i djevojke bi se okupili u bosanskim kućama kako bi organizovali sijela na kojima će se pripremati ova končana poslastica- ćetenija.

Za pravljenje ove poslastice potrebni su vam:
1 kg šećera
1 kg brašna
Limun
Voda
Malo ulja

Dan prije same pripreme potrebno je ispeći brašno "nasuho" na laganoj vatri kako bi dobilo zlatnu boju, te je potrebno stalno miješanje da ne izgori. Zatim se brašno mora dobro ohladiti.

U drugu posudu stavljate šećer uz dodatak vode i malo limunovog soka na jaku vatru kako bi dobili karameliziranu smjesu. Nakon toga iznosite na snijeg da se ohladi. Ruke nauljite i iz posude podignete ohlađenu šećernu smjesu.

Dvije osobe trljajući rukama naprave krug koji presavijaju u obliku broja osam, postupak ponavljate sve dok masa ne dobije bijelu boju, te od te mase napravite obruč.

Za naredni postupak potrebno je šest do sedam djevojaka kako bi obruč posipale i stiskale na siniji i radnju ponavljale više puta.

Ćetenija - undefined

Foto: Arhiv: Ćetenija

Okreću sve dok smjesa ne bude u stanju končanja, dodaje se pomalo brašna, ne previše, i nastavi se okretati dok se potpuno ne iskonča.

Ako u ćeteniji ima grudvica, znači da nije dobro iskončana. Prostorija u kojoj se pravi ova poslastica treba biti hladna. Gotova ćetenija se prvo malo ohladi (vani ili u hladnoj prostoriji), a zatim se izreže na komadiće i poslužuje.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije