Studija / Čak 91 procenat onih koji su preležali koronu ima jednu zajedničku stvar

26. 10. 2020. u 18:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 110

COVID-19 jeste respiratorna bolest, ali ne utječe samo na pluća već i na ostale organe i to na način koji zabrinjava naučnike. 

Saznanja naučnika govore o tome da COVID-19 kod pojedinih pacijenata može da značajno ošteti rad bubrega, jetre, srca i mozga. I to na duže staze. Nedavno istraživanje je pokazalo je da čak 91 posto pacijenata koji su se "oporavili" ima barem jednu dugotrajnu komplikaciju ove bolesti, piše Best life

Nova otkrića rezultat su istraživanja sprovedenog na 965 pacijenata koji su se oporavili od COVID-19 u Južnoj Koreji, prenosi Reuters.

Naučnici su saopćili da je 879 ispitanika, odnosno njih 911 posto, reklo da je ima jedan dugotrajni simptom.

Umor je bio najčešći simptom (zabilježen je kod 26 posto pacijenata), a poteškoće s koncentracijom zabilježene su među 25 procenata pacijenata, prema Korejskoj agenciji za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA). 

Brojni pacijenti rekli su da imaju i psihološke probleme i dugotrajni gubitak čula ukusa i mirisa, kod pojedinih je ova posljedica bila prisutna i nekoliko mjeseci nakon završetka bolničkog liječenja.

Rezultati istraživanja su još jedan dokaz da nemali broj osoba koje su preležale koronu bori s dugotrajnim posljedicama ovog oboljenja.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da su dugotrajni simptomi poput umora, kašlja, glavobolje i gubitka čula ukusa i mirisa i dalje česti među populacijom od 18 do 34 godine i to dvije do tri nedjelje nakon što su dobili pozitivne rezultate testiranja.

U istom izvještaju piše da je 40 posto pacijenata koji su preživjeli pandemiju SARS 2003. godine, koja je, također, bila izazvana koronavirusom, pokazivalo simptome hroničnog umora koji su trajali tri i po godine nakon dijagnoze, prenosi Blic.rs

Agencija je zaključila da postoje sve veći dokazi dugotrajnih zdravstvenih komplikacija koje utječu na srce, pluća, mozak i mentalno zdravlje pacijenata.

Treba spomenuti i izvještaj Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz jula koji je pokazao da se 35 posto ispitanih pacijenata nije potpuno oporavilo ni dvije do tri nedjelje nakon pozitivnog testiranja na virus, a mnogi su rekli da se osjećaju umorno.

Pojedini stručnjaci vjeruju da bolest može da izazove sindrom hroničnog umora poznat kao mijalgijski encefalomijelitis.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA