Covid-19: Ljekar tvrdi da ovo pomaže da se vrati čulo mirisa nakon koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Covid-19: Ljekar tvrdi da ovo pomaže da se vrati čulo mirisa nakon koronavirusa

Da bi se povratilo čulo mirisa nakon koronavirusa, potrebno je obnoviti pristup zraka nervnim završecima koji se nalaze u nosu.

"Morate koristiti vazokonstriktorne lijekove, kapi, redovito natopljavati nosnu šupljinu, a otopinu s morskom soli možete pripremiti sami. Osigurajte vlažnost zraka u prostoriji boravka", rekao je poznati otorinolaringolog u moskovskom MedSwiss centru Abdulla Khodzhaev.

Ovaj doktor ukazao na potrebu uzimanja vitamina B i multivitamina za obnavljanje živčanih ćelija. Trebalo bi i "zdravo" jesti, piti vodu u dovoljnim količinama, a strogo isključiti nikotin i alkohol, zaključio je.

Prema ruskom otolaringologu Alekseju Košeljevu osobe zaražene virusom COVID-19 dobivaju otok nosne sluznice, zbog čega se pogoršava pristup receptorima na gornjem dijelu nosne sluznice.

"Kao tretman treba provesti 'toalet nosne šupljine', odnosno tretman higijene nosa slanim rastvorima. Drugi metod je upotreba lijekova, koji se nazivaju lokalni steroidi – hormone, a zadatak im je zadržavanje u nosnoj šupljini. Ne apsorbiraju se u krvotok, ne izazivaju ovisnost i uglavnom su pogodni za cjelogodišnju upotrebu. Ublažavaju otok i poboljšavaju pristup receptorima. Kao kontraindikacije javljaju se suhe nosne šupljine i krvarenje ako sluznica počne pucati", rekao je Košeljev.

On je takođe primijetio da koronavirus može biti toksičan za same receptore. Dakle, produženi edem može prouzrokovati degradaciju receptora i nervnog tkiva. Upozorio je da neki od njegovih pacijenata nisu mogli povratiti čulo mirisa čak šest mjeseci.

Sredinom oktobra stručnjaci iz britanskog nacionalnog instituta za zdravlje nabrojali su posljedice bolesti, među kojima su višemjesečni problemi u mozgu, ekstremna iscrpljenost, gubitak ukusa ili mirisa…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije