Potvrđeno / Broj oboljelih od sezonske gripe nikad niži

31. 07. 2020. u 08:21:00 Hina

Shares: 83

Zbog globalnih pravila fizičkog distanciranja uvedenih zbog koronavirusa, stope oboljelih od gripe rekordno su niske, pokazuju rani podaci, signalizirajući da mjere imaju neviđen utjecaj na druge zarazne bolesti.

U Kini, gdje su započele najranije mjere karantene, nova izvješća o zarazama uključujući zaušnjake, ospice i spolno prenosive bolesti govore o značajnom padu, pri čemu je broj zaraženih gripom doživio najoštriji pad.

Broj zaraza, koje od početka karantene na mjesečnoj bazi prijavljuje ministarstvo zdravstva, palo je za 90 posto, s prosječno oko 290 hiljada slučajeva mjesečno na 23 hiljade.

Kanadski sistem za nadzor gripe također je prijavio "izuzetno niske nivoe" gripe, kao i druge države koje na sedmičnoj bazi prijavljuju podatke, uključujući Britaniju i Australiju.

U svome posljednjem sedmičnom izvještaju, južnokorejski portal za zarazne bolesti prijavio je smanjenje od 83 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Imamo najnižu stopu ikad drugih viralnih zaraza za ovo doba godine", rekao je Ben Marais, stručnjak za zarazne bolesti sa sveučilišta u Sydneyju i liječnik na dječjem odjelu bolnice Westmead.

"Obično imamo odjele pune djece s poteškoćama u disanju u ovo vrijeme godine, tokom zime... no ove godine odjeli su uglavnom prazni", rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da globalno ima tri do pet miliona teško oboljelih i do 500 hiljada umrlih od sezonske gripe.

NEMA KOMENTARA