Britanac platio 100.000 eura da bi pobjegao od korone na Balkan

Radiosarajevo.ba
Britanac platio 100.000 eura da bi pobjegao od korone na Balkan
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vlasnici hotela i luksuznih vila su potvrdili za Slobodnu Dalmaciju da je u Hrvatsku došao dio jako bogatih gostiju koji su pobjegli od korone u svojoj zemlji i plaćaju masne pare da bi ostali u susjednoj nam državi dok se situacija ne smiri.

No, javili su se i vlasnici agencija koje iznajmljuju skupe jahte. Posebno su popularni guleti, udobne drvene jahte koje za plovidbu koriste snagu motora i vjetra.

"Imamo dosta upita, posebno starijih, imućnih zapadnjaka koji žele na jahtama pregrmjeti krizu. Posljednji primjer je jedan gospodin iz Velike Britanije. On je zakupio jahtu od 27. maja do 24. juna. Dakle, četiri sedmice s mogućnošću produženja najma za još jednu do dvije sedmice. Glavni razlog dolaska je 'lock down' u Londonu, bijeg od COVID-19 bolesti. Naime, taj gospodin ima oko 70 godina, spada u rizičnu skupinu, a čuo je da je kod nas sigurno. Došao je s dvije kćerke i prijateljem", kazala je Dubrovčanka Petra Kisić iz agencije Gulet Croatia.

Kako se navodi, uzeli su luksuzni gulet Pacha, a cijena najma za predviđeni period je oko 100.000 eura. Tu je i APA provizija (Advance Provisioning Allowance) za sve tekuće troškove, kao i hranu i piće.

Poziv za booking se desio svega 15-ak dana prije početka plovidbe. Inače se ovakvi poslovi dogovaraju i po godinu dana prije samog dolaska, ali korona je sve ubrzala. O ovom zanimljivom slučaju više pročitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije