Bravo za ideju: Tramvaj iz Konyje poznat je Sarajlijama, ali ovaj je potpuno drugačiji

1
Radiosarajevo.ba
Bravo za ideju: Tramvaj iz Konyje poznat je Sarajlijama, ali ovaj je potpuno drugačiji

Građanima Sarajeva dobro su poznati tramvaji Duewag GT-8 koji su u glavni grad BiH stigli kao donacija turskog grada Konyje. Iako je Konya nabavila modernije tramvaje Škoda 28T, ipak je zadržan manji broj čuvenih GT-8, a jedan je postao svjetski unikat.

Konya ima najdužu mrežu biciklističkih staza u Turskoj, što je gradske oce motiviralo da odu korak dalje i predstave specijalni tramvaj za bicikliste! Iz unutrašnjosti tramvaja uklonjen je dio sjedišta koja su zamijenjena držačima za ukupno 21 bicikl!

Kako bi se olakšao ulazak, na stepenice tramvaja ugrađene su sklopive hidraulične rampe koje rade sinhronizirano s vratima. Sjajno rješenje kojim je otklonjen nedostatak vremešnog Duawega GT-8, to što nije niskopodni tramvaj.

Prilikom septembarskog puštanja u saobraćaj tramvaja za bicikliste, Uğur İbrahim Altay, gradonačelnik Konyje, rekao je da je ponosan što njegov grad daje primjer cijeloj Turskoj.

"I do sada smo provodili važne projekte kako bismo od Konye napravili biciklistički grad, a važnost upotrebe bicikla shvaćena je posebno tokom pandemije koronavirusa. Imamo 550 kilometara biciklističkih staza, nadam se da ćemo do 2023. godine napraviti još 84 kilometra. Izvodimo ozbiljne radove, posebno gradnju biciklističkih parkirališta, kako bi ljudi sigurno ostavljali svoje dvotočkaše", rekao je Altay.

Inače, tramvaj za bicikliste zaustavlja se na stanicama koje prate rutu glavnih biciklističkih staza. Cilj lansiranja jedinstvenog tramvaja je korisnicima omogućiti da lakše dođu do destinacije korištenjem dvije vrste prijevoza, pogotovo ako se radi o dužim relacijama koje ne mogu svi savladati "pedalanjem".

U tu svrhu su na zadnjem dijelu gradskih autobusa postavljeni nosači za bicikle na koje korisnici javnog prijevoza mogu okačiti svoje dvotočkaše i koristiti i ovaj vid transporta. U svakom slučaju, Konya i njena vlast zaslužuje sve čestitke!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije