Beskućnici u Kini prose pomoću mobitela i zarađuju 680 dolara mjesečno

Radiosarajevo.ba
Beskućnici u Kini prose pomoću mobitela i zarađuju 680 dolara mjesečno
U Kini, jednoj od najbrže rastućih ekonomija na svijetu, stvoren je dugogodišnji plan za oslobađanje od papirnog novca, zbog čega i beskućnici pribjegavaju metodama takozvane elektronskog prošenja.

Tačnije, pametni telefoni i QR kodovi postali su popularni kod kineskih beskućnika, koji na ovaj način prikupljaju novac, te elektronski od svojih sugrađana traže pomoć, prenosi Oddycentral.

Uz pomoć posebnih aplikacija, svako ko poželi udijeliti nešto novca prosjacima u Kini to sada može učiniti preko svog pametnog telefona, skenirajući QR kod koji se nalazi kod prosjaka.

Lokalni mediji u gradu Jinan u kineskoj provinciji Shandong izvještavaju da je najveći broj ovakvih prosjaka na ulicama koje su uglavnom rezervisane za turiste. Svi turisti koji posjeduju neku od aplikacija za elektronsko plaćanje, kao što su Alipay, WeChat ili Walet, mogu da skeniraju barkod koji su beskućnici odštampali na papiru i na taj način da im doniraju novac.

Osim činjenice da beskućnici mogu da zarade za preživljavanje, ovaj vid pomoći pozitivno utiče i na njihovo uključivanje u društvo. Naime, jedna od vodećih kineskih kompanija za digitalni marketing China Channel omogućila je beskućnicima i dodatnu zaradu pod uslovom da koriste QR kodove koje je proizvela ova kompanija.

Od trenutka pokretanja digitalnog prošenja, kineski beskućnici su uspjeli da prikupe i do 680 dolara mjesečno, što je solidna zarada u ovoj azijskoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije