Beč: Počinje istraživanje za novu terapiju teško bolesnih COVID pacijenata

Radiosarajevo.ba
Beč: Počinje istraživanje za novu terapiju teško bolesnih COVID pacijenata
Foto: MedUni / Istraživanje u Beču

Na Medicinskom univerzitetu u Beču (MedUni) počinje klinička studija s eksperimentalnom aktivnom supstancom "Solnatide" bečke biotehničke kompanije Apeptico.

Ovim se očekuju nove terapijske mogućnosti za COVID-19 pacijente s akutnim zatajenjem pluća. Aktivni sastojak se već koristi kod prvih pacijenata u Beču, navodi se u izvještaju Medicinskog univerziteta.

Sintetički peptid "Solnatide" namijenjen je obnavljanju nepropusnosti membrane u plućnom tkivu i suzbijanju plućnog edema koji se javlja tokom akutnog zatajenja pluća (ARDS). Međutim još uvijek nije provedeno veliko istraživanje o učinkovitosti. 

Italija je nedavno odobrila ovaj proizvod u posebnom programu za liječenje teško oboljelih COVID-19 pacijenata.

Markus Zeitlinger, koji vodi studiju, objašnjava kako se aktivna supstanca već pokazala u kliničkim studijama za liječenje zatajenja pluća i da će uskoro biti odobrena. U Beču se sada provodi testiranje na ukupno 40 učesnika studije, od kojih će polovina dobiti lijek, rekao je direktor Univerzitetske klinike za kliničku farmakologiju pri MedUni: "Ako aktivni sastojak bude uspješan, oslanjat ćemo se na ubrzani proces odobravanja od strane regulatornih tijela."

Studiju finansijski podržava Agencija za finansiranje istraživanja (FFG) u sklopu programa finansiranja "Corona Emergency Call".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije