Tužno / Bajka “Ljepotica i zvijer” krije potresnu životnu priču

02. 09. 2018. u 18:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pored toga što  naslov poznatog crtanog filma, “Ljepotica i zvijer” predstavlja adaptiranu verziju istinite priče o životu Petrusa Gonsalvusa – čovjeka s Kanarskih ostrva koji je patio od takozvanog sindroma vukodlaka, iza svega toga krije se i potresna priča.

Priča o ljepotici koja se udaje za zvijer nije plod mašte. Ovakva priča je prvi put objavljena 1740. godine u Francuskoj. Nju je napisala spisateljica po imenu Gabrijel Suzan de Vilnou prema istinitim događajima i likovima.

Prava zvijer iz ove priče je muškarac po imenu Petrus Gonsalvus, rođen 1537. godine, na Kanarskim ostrvima, koji je bolovao od hipertrihoze ili sindroma vukodlaka – tada nepoznate i neizlečive bolesti, piše Lolamagazin.com.

Kada je imao svega 10 godina, Gonsalvus je bio zaključan u kavez i poslat u Francusku kao poklon za krunisanje kralja Henrija II. Iako je bio zaključan u podrumu i tretiran kao zvijer, doktori su zaključili da se radi o pravom dječaku. Odavde su stvari počele da se odvijaju u Gonsalvusovu korist.

Kralj je odlučio da mu pruži obrazovanje. Iako kralj u njega nije polagao velike nade, Gonsalvus se pokazao kao dobar učenik koji je bez većih poteškoća uspio da nauči nekoliko stranih jezika i manire visokog društva. Uspio je da postane ugledan član kraljevske palače, što je značilo dobijanje svih privilegija tadašnje aristokratije.

Nakon smrti Herija II, francusko prijestolje zauzima kraljica Katarina di Medichi, njegova supruga, koja je važila za osobu teške naravi. Ona je, iz sumnjivih pobuda, kreirala planove za ženidbu Gonsalvusa. Priče sa kraljevskog dvora koje su tada kružile odnosile su se na to da bi kraljica smatrala Gonsalvusov brak zabavnim, kao i da bi voljela da vidi djecu koja boluju od hipertrihoze.

Iako su živjeli komforno i zvanično imali dobar društveni status, Gonsalvusovi nikada nisu u potpunosti bili tretirani kao ljudi - undefined

Foto: arqueologiadelamedicina.com / Iako su živjeli komforno i zvanično imali dobar društveni status, Gonsalvusovi nikada nisu u potpunosti bili tretirani kao ljudi

Kraljičini planovi su se na kraju obistinili. Gonsalvus je oženio djevojku koja je bila kraljičina imenjakinja i s njom proveo 40 godina u braku tokom kojeg je rođeno sedmoro djece.

To, ipak, nije bio kraj Gonsalvusovim izazovima. Četvero njegove djece je bolovalo od sindorma vukodlaka, dok su čitavu njegovu porodicu eksploatirali  europski dvorovi. Paradirajući europskim kraljevskim palačama, Petrusova porodica je zarađivala za život i služila za podsmijeh i zabavu. Njegovi potomci doživjeli su sličnu sudbinu. Većina njegove djece poslata je kao poklon plemstvu i bila tretirana kao kućni ljubimci, a ne kao ljudi.

Iako su živjeli komforno i zvanično imali dobar društveni status, Gonsalvusovi nikada nisu u potpunosti bili tretirani kao ljudi. Petrus Gonsalvus je umro bez poslednjeg pomazanja sveštenika, piše Lola.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA