"Ljepotica i zvijer" povećala zaradu Walta Disneyja

Radiosarajevo.ba
"Ljepotica i zvijer" povećala zaradu Walta Disneyja
Zarada Walta Disneyja povećala se za 11 posto u prva tri mjeseca 2017. povećanim prisustvom u zabavnim parkovima.

Zarada u prva tri mjeseca ove godine iznosi više od 24 milijarde dolara, piše BBC.

Kompanija nastavlja sa skromnim porastom uprkos gubitku pretplatnika na sportskoj TV mreži ESPN.

"Jako smo zadovoljni našim rezultatima", kazao je šef Disneyja Robert Iger.

Disneyjev biznis je raznovrstan i uključuje filmske studije kao što su Marvel i Pixar, zabavni parkovi, roba, pa čak i kruzer.

Disneyjeve TV mreže, koje uključuju ABC, Disney, te sportsko-orijentirani ESPN donose najveće doprinose, donoseći zajedno više od 40 posto ukupnog profita firme u posljednjoj finansijskoj godini.

Uprkos tome, ESPN je pretrpio milionske gubitke pretplatnika te marketinških odbijanja posljednjih godina, kako su live sportski servisi pod pritiskom online televizija i zahtjeva gledalaca za jeftinijim kablovskim paketima.

Ovog proljeća ESPN je otpustio više od stotinu ljudi, uključujući scenariste i voditelje.

Iger kaže da se kompanija fokusira na mobilnu publiku u cilju stvaranja personaliziranog iskustva koje dozvoljava fanovima da se fokusiraju na vijesti o omiljenim timovima.

Disney planira brendirani ESPN streaming direktno gledateljima do kraja kalendarske godine te će ta vrsta personalizacije najvjerovatnije biti dio paketa.

"Korisnici će moći kupiti sportske pakete kanala koje žele i kada žele", rekao je. 

Prihodi Disney studija su pali 1 posto u odnosu na prethodnu godinu, kako publika Ljepotice i zvijeri nije mogla parirati prošlogodišnjim filmovima, kao što su Zootopija i Ratovi zvijezda: Sila se budi. 

"Visoki brojevi posjetilaca u Disneyjevim zabavnim parkovima i novom Šangajskom odmaralištu u Kini doprinijeli su visokim rezultatima", kazao Iger.

Park je na putu da ugosti svog desetomilionitog gosta kako se približava prva godišnjica.

"Posjećenost prevazilazi naša najoptimističnija predviđanja", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije