Nevjerovatno / Bacio je loptu s brane, a onda se desilo 'ludilo'

23. 10. 2016. u 21:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ako loptu samo bacite s visine, ona će pasti okomito na zemlju. No ako je bacite s dovoljno velike visine i pri bacanju je malo zavrtite, dogodit će se nešto jako zanimljivo.

Na YouTubeu postoji video/eksperiment koji objašnjava ovaj efekat, a na kojem je prikazana grupa ljudi kako sa visine od 126,5 metara visoke brane u Tasmaniji bacaju dvije lopte. Jedna je pala okomito, dok je druga koju su malo zarotirali padala pod kutom.

Oni su objasnili da je to rezultat Magnusova efekta, koji može uzrokovati da se lopta koju malo zavrtimo ponaša potpuno drugačije od onog što od nje očekujemo. 

Magnusov efekat je pojava koja nastaje kada tijelo rotira u struji fluida. Na tijelo koje rotira u struji fluida djeluje sila koja je normalna na osu rotacije tijela, a nastaje kao posljedica razlike pritisaka na gornјој i donјој strani tijela.

Hajnrih Gustav Magnus (1802. – 1870) je prvi uočio i opisao ovu pojavu. Ovaj efekat je po Magnusu dobio ime, a pomenuta sila se često naziva Magnusova sila.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA