Zašto oko titra

Radiosarajevo.ba
Zašto oko titra
Slabi grčevi očnog kapka su prilično česti i mogu biti potpuno bezopasni ali ponekad upućuju na određeni problem.

Blagi drhtaj kapka koji se javlja bez upozorenja obično nije razlog za zabrinutost, objašnjava Wayne Cornlath, profesor oftalmologije na  Univerzitetu u Michiganu. 

"Svi ponekad dožive grčeve očnog kapka. Obično je dovoljno protrljati mjesto na kojem se javljaju i oni nestanu", objašnjava ljekar. 

Radi se o spazmu mišića koji može biti smetnja, ali uglavnom ne traje dugo. 

Da biste se oslobodili trzaja oka, trebalo bi smanjiti unos kofeina. Previše kofeina djeluje kao okidač, objašnjava ljekar za Time

Istraživanje je pokazalo da kofein podstiče oslobađanje ekscitatornih neurotransmitera poput serotonina i noradrenalina. Kofein je također stimulans, povećava reaktivnost u mišićima i živcima, te bi na taj način kofein mogao biti uzrok i povremenih trzaja kapka. 

Premalo sna također bi moglo izazvati ovaj efekt. Naučnici nisu do kraja sigurni zašto, ali dovoljno sna može spriječiti trzaje oka. Dakako, nije riječ samo o mišiću očnog kapka, već o mišićnim spazmima generalno

Stres također može igrati ulogu. U stanjima pojačanog stresa tijelo proizvodi više epinefrin molekula koje tijelo spremaju za akciju. Pojačano stanje uzbuđenja može se manifestirati u malim mišićnim kontrakcijama ili grčevima, kao što je onaj u očnom kapku.

U rijetkim slučajevima kada se grčevi javljaju i nakon što se povede računa o svemu navedenom, problem se može riješiti tretmanom botoksa jer on privremeno gasi vezu između mišića i živaca. 

Grčevi očnog kapka su benigni. No ako se osjećaj širi, tj. ako se osjeti u licu i vratu, to bi moglo upućivati na neka druga stanja i potrebno je javiti se ljekaru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije