Napokon riješena misterija Bermudskog trokuta?!

Radiosarajevo.ba
Napokon riješena misterija Bermudskog trokuta?!
Tajna Bermudskog trokuta možda je napokon otkrivena.

Ovih 500.000 četvornih km koji se protežu na sjeveru Atlantskog okeana proglašavani su krivima za nestanak najmanje 75 aviona i više od stotinu brodova kroz stoljeća. Naučnici sad tvrde da iza "smrtonosnog trokuta" zapravo stoje heksagonalni oblaci koji stvaraju vjetrovite zračne bombe koje se kreću brzinom od čak 273 kilometra na sat, piše Mirror.

Kako tvrde, te smrtonosne eksplozije u zraku mogu preokrenuti brodove i srušiti avione u okean.

Naučnici također tvrde da se masivni oblaci pojavljuju iznad zapadnog rta otoka Bermuda u rasponu od 30 do 90 km

Satelitski meteorolog Steve Miller s Colorado State Universityja rekao je za Science Channel rekao je da ravni rubovi kod oblaka inače nisu tipični, već su oblaci uglavnom raspršeni.

Pomoću radarskih satelita za proučavanje pojava ispod oblaka utvrđeno je da su vjetrovi u nivou mora dosezali brzinu od 273 kilometra na sat. Ti su vjetrovi bili dovoljno snažni da podignu valove visoke 13 metara, dok se zračne bombe obrušavaju na površinu okeana.

"Ti tipovi heksagonalnih oblaka iznad okeana su zračne bombe. Formiraju ih mikroeksplozije i oni su nakupine zraka koje izlaze iz dna oblaka i udaraju u okean, stvarajući valove koji ponekad mogu biti ogromni te se međusobno sudaraju", tvrdi meteorolog Randy Cerveny.

Bermudski trokut nalazi se istočno kod Bahama i zapadno od otoka Bermuda na sjeveru Atlantskog okeana.

 

 

Neki od najmisterioznijih nestanaka za koje se okrivljavao Bermudski trokut:

Najstarija izvješća datiraju iz 1492. godine kad je Kristofor Kolumbo izvijestio o čudnim svjetlima i aktivnosti kompasa u tom području.

Prvo zabilježeno potapanje broda datira iz 1609. godine kad je engleski brod The Sea Venture uništen na istočnom kraju otoka Bermuda, nakon čega su se preživjeli naselili na otok kao prvi ljudi na njemu.

Jedna od jezivijih priča ona je o putovanju broda Ellen Austin iz 1881. godine, kad je posada navodno naletjela na drugi brod, na kojem se nije nalazi niko. Odlučili su ukrcati dio svoje posade na taj broj i dovesti oba broda u New York, no brod je iznenada nestao. Potom se ponovno pojavio bez ikoga na njemu, a potom opet nestao.

Nestanak USS Cyclops i njegovih 309 članova posade 1918. godine također je pripisan djelovanju Bermudskog trokuta.

Jedan od najpoznatijih nestanaka onaj je leta 19, kad je pet borbenih aviona izgubilo kontakt s avionom u kojem su se nalazili kadeti američke mornarice. Svih 14 vojnika je nestalo, kao i 13 članova posade aviona koji je krenuo tražiti ih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije