Automobil ili svemirski brod: Mercedes njemačkog kancelara vozi i bez guma

0
Radiosarajevo.ba
Automobil ili svemirski brod: Mercedes njemačkog kancelara vozi i bez guma
Foto: Profimedia / Nevjerovatan automobil ima na raspolaganju

Poznato je kako je za protokolarne državničke poslove sad već bivša kancelarka Njemačke Angela Merkel (CDU) koristila Audi A8 L Security, no novi kancelar Olaf Scholz (SPD) odabrao je tradicionalnu opciju - Mercedes S-klase.

Poput njegovih brojnih prethodnika povjerenje je poklonio najboljem što nudi marka iz Stuttgarta, a riječ je o pravom "tenku" na kotačima koji može pružiti najveću moguću sigurnost i luksuz u jednom, punog naziva Mercedes S680 4Matic Guard, piše Jutarnji.

Podsjetimo, gotovo 50 godina je Mercedes bio službeni automobil njemačkih kancelara od 1949. do 1998. (a i ranije, no to je jedna sasvim druga priča), od Adenauera i Erharda do Kiesingera i Brandta. Njegov nasljednik Helmut Schmidt prvi se vozio u blindiranom Mercedesu, baš kao i Helmut Kohl, a pola stoljetnu tradiciju prekinuo je Gerhard Schröder koji je 1998. sjeo u Audi A8 L 4.2 Quattro.

Dodik: "Idem do kraja šta god to značilo, krećem u novu fazu političke borbe"

Dodik: "Idem do kraja šta god to značilo, krećem u novu fazu političke borbe"

Međutim, moglo ga se vidjeti i na stražnjem sjedalu BMW-a Serije 7, blindiranog Mercedesa S-klase, ali i VW Phaetona.

Njegova nasljednica Angela Merkel u početku je koristila BMW 760Li High Security i Mercedes S600 Guard, no na koncu je sve do nedavnog napuštanja funkcije koristila udobnosti i sigurnost isključivo blindiranog Audija A8 L.

U Mercedesu su sigurno zadovoljni i ponosni jer se novi kancelar vozi upravo u njihovom blindiranom modelu, a riječ je o posljednjoj generaciji najprestižnije limuzine iz Stuttgarta, S-klasi u varijanti 680 Guard što znači da je posebno oklopljena čeličnim pločama u Mercedesovoj specijalističkoj radionici u Baden-Badenu gdje se "dodaje" 2,5 tona "oklopa" za maksimalnu zaštitu putnika.

Podsjetimo, Mercedes svjetskim poglavarima nudi luksuz, udobnost, opsežne mogućnosti individualizacije i integriranu maksimalnu tvorničku zaštitu već više od 90 godina! Prvi takav Mercedes s posebnom zaštitom bio je prestižni Pullman Saloon serije Nürburg 460 (W08) predstavljen 1928. godine kakvog je 1930. godine uz još dva blindirana modela 770 "Grand Mercedes" Pullman limuzina naručio japanski car Hirohito.

Sada, 91 godinu nakon toga, tvrđava na kotačima Olafa Scholza ima za svoje vrijeme najvišu razinu civilne zaštite VR10. S 4,2 tone mase Guard model duplo je teži od standardne verzije, a samo neprobojni vjetrobran pritom teži 120 kilograma.

Dok je za proizvodnju standardnog Mercedesa S680 potrebno 50 sati u tvornici, Guard varijanta izrađuje se ručno punih 50 dana.

Najviše vremena pritom otpada na ojačavanje putničkog prostora čeličnim pločama i ugljičnim vlaknima, a s dodanim laminiranim višeslojnim staklima debljine 10 centimetara, S-klasa Guard postaje neprobojan "sef" za putnike.

Na testiranjima je S-klasa Guard pretrpjela 300 hitaca kalibra 7,62x51 i detonaciju 12 kilograma plastičnog eksploziva, a da je kabina i lutka koja je imitirala kancelara ostala neoštećena.

Osim balističke zaštite, S-klasa Guard vozi na posebnim "run-flat" gumama Michelin PAX koje mogu voziti probušene do 30 kilometara nakon što se u njih ispale rafali iz automatske puške. Na koncu, automobil ima ugrađen sistem za automatsko gašenje požara i sistem komprimiranog zraka koji sprječava ulazak otrovnih plinova u kabinu.

Iako ispod lima gotovo da i nema komponente iz obične S-klase, na primjer, samo jedna vrata teže 180 kilograma i stoga ih otvaraju elektromotori, po vanjskom izgledu nikad ne biste mogli zaključiti kako je riječ o vozilu visoke sigurnosti.

Pogon: Ispod prednjeg poklopca 5,5 metara duge limuzine nalazi se 6,0-litreni V12 motor od 612 KS i 830 Nm. Ubrzanje do 100 km/h iz stajanja traje 8,3 sekunde, maksimalna brzina je s obzirom na masu od 4,5 tona i posebne gume, s tvorničkih 250 km/h ograničena na 190 km/h, dok potrošnja ove zvijeri prosječno iznosi 20 litara benzina na svakih 100 pređenih kilometara.

Naravno, vozači ovako posebnog automobila moraju imati i posebne vještine, a sa svakim prodanim S680 4Matic Guard modelom Mercedes "daruje" i posebnu obuku za vozača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije