Alex je najpričljivija ptica u historiji: Dokazao da pamet nije samo za ljude

0
Radiosarajevo.ba
Alex je najpričljivija ptica u historiji: Dokazao da pamet nije samo za ljude
Foto: Screenshot/YouTube / Papagaj Alex

Afrički sivi papagaj Alex, ostavio je dubok i neizbrisiv trag u svijetu nauke i zaljubljenika u ptice svojom nevjerojatnom sposobnošću komunikacije i razumijevanja ljudskog jezika.

Njegova priča je priča o inteligenciji i povezanosti između ljudi i ptica, koja će zauvijek ostati u srcima onih koji su ga poznavali.

Rođen je 1976. godine u Floridi i kasnije je postao glavna figura u istraživanju dr. Irene Pepperberg, etologinje i psihologinje koja je posvetila cijeli svoj život proučavanju inteligencije ptica.

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Alex je dobio ime kao kratica od Avian Learning EXperiment, što je bilo simbolično jer je postao eksperiment koji je iznjedrio nevjerojatne rezultate.

Ono što je Alexa izdvajalo od drugih ptica bio je njegov izvanredan jezički talent. Tokom decenije saradnje s dr. Pepperberg, Alex je naučio prepoznavati i koristiti stotine riječi i fraza na engleskom jeziku. Njegovo razumijevanje nije bilo samo mehaničko ponavljanje riječi - Alex je zaista razumio značenje riječi koje je koristio.

Fascinantna sposobnost komuniciranja

Naučio je izražavati svoje želje i potrebe, često postavljajući pitanja i dajući odgovore. Naprimjer, ako biste ga pitali koje je boje neki predmet, Alex bi tačno odgovorio. Također je razumio koncepte brojeva, oblika i boja. Alex je pokazivao emocije, izražavao ljubav, radost, frustraciju i tugu.

No Alexova priča nije samo o njegovoj nevjerovatnoj sposobnosti komunikacije. On je također istraživanjima dokazao da ptice imaju iznenađujuće razvijene kognitivne sposobnosti. Njegova sposobnost rješavanja problema i apstraktnog razmišljanja otvorila je nova vrata u razumijevanju ptica i njihove inteligencije.

Jeste li znali da mačke imaju 276 ekspresija lica? Evo zašto to rade

Jeste li znali da mačke imaju 276 ekspresija lica? Evo zašto to rade

Nažalost, Alex je uginuo 2007. godine u dobi od 31 godine, no njegova baština živi dalje. Njegova priča i rad dr. Irene Pepperberg inspirisali su mnoge istraživače i zaljubljenike u ptice širom svijeta, piše Index.hr.

Alex je dokazao da inteligencija nije rezervisana samo za ljude i da svaka vrsta ima svoje jedinstvene načine razmišljanja i izražavanja. Njegova priča ostaje svjetionik nade i inspiracije za sve one koji vjeruju u važnost zaštite i proučavanja životinjskog svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije