Ako radite kao građevinski radnik u Njemačkoj: Znate li koja su vaša prava?

1
Radiosarajevo.ba
Ako radite kao građevinski radnik u Njemačkoj: Znate li koja su vaša prava?
Foto: Pixabay / Radnici / Ilustracija

Za sve zaposlene u građevinskom sektoru i za one koje je poslodavac uputio na rad u Njemačku vrijedi zakonska minimalna plata koja d 1. oktobra 2022. godine iznosi 12,00 eura (23,4 KM) bruto po satu.

Za prekovremeni rad imate pravo najmanje na minimalnu zakonsku platu plus dodatak od 25% vaše plate. Od bruto plate se odbijaju porezi i doprinosi za socijalno osiguranje (mirovinsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti, osiguranje zdravstvene njege), piše Fair.

Ne smije biti isplaćena niža plata od minimalne. Čak ni zbog drugih troškova npr. za alat, sredstva za rad ili zaštitnu odjeću.

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Plate iz kolektivnog ugovora

Ako ste član sindikata IG BAU i vaš poslodavac član Unije poslodavaca, onda imate pravo na znatno veću bruto platu po satu, u skladu sa djelatnošću, koju obavljate.

Rok za isplatu plate

Plata se mora isplatiti najkasnije do sredine sljedećeg mjeseca i po pravilu se uplaćuje na vaš račun. Poslodavac Vam svaki mjesec mora dati obračun plate u pisanom obliku.

U tom obračunu možete vidjeti koliko ste ukupno zaradili i koji porezi i doprinosi za socijalno osiguranje su odbijeni.

Smještaj na privremenim radilištima

Nova istočna politika njemačkih socijaldemokrata: Šef SPD-a najavio promjene

Nova istočna politika njemačkih socijaldemokrata: Šef SPD-a najavio promjene

Ako obavljate građevinske poslove na privremenim radilištima van sjedišta vašeg poduzeća, poslodavac je obavezan osigurati i platiti smještaj.

Osim toga, za takve poslove na privremenim radilištima imate pravo i na paušalni iznos za ishranu u iznosu od 24 eura (46,8 KM) za dan rada.

Od 1. januara 2023. godine mora vam poslodavac uz ova 24 eura (46,8 KM) platiti i dodatnih 4 eura (7,8 KM) po danu za noćenje izvan gradilišta.

Među žrtvama pokolja u Hamburgu i nerođeno dijete

Među žrtvama pokolja u Hamburgu i nerođeno dijete

Pravo na godišnji odmor

Imate pravo na 30 dana plaćenog godišnjeg odmora. Budući da veliki broj zaposlenih na građevini često mijenja radno mjesto, vaše pravo na godišnji odmor se evidentira u Socijalnoj blagajni građevinske industrije (SOKA-BAU) u okviru tzv. „postupka uplaćivanja u blagajnu za godišnji odmor“.

U okviru tog postupka stičete pravo na jedan dan godišnjeg odmora za svakih 12 radnih dana u građevinskom poduzeću.

Ako radite cijelu godinu, imate pravo na 30 dana plaćenog godišnjeg odmora. U slučaju promjene poduzeća, ostvareno pravo na godišnji odmor prenosite u sljedeće poduzeće.

Ako djelimično ili u potpunosti ne iskoristite dane godišnjeg odmora na koje ste ostvarili pravo u određenoj godini, onda te dane godišnjeg odmora možete iskoristiti do decembra sljedeće godine. Nakon toga vam ističe pravo na godišnji odmor, ali još uvijek možete podnijeti zahtjev za naknadu SOKA-BAU tijekom sljedeće godine!

Jednom godišnje, SOKA-BAU Vam šalje izvadak iz računa. Ovaj izvod računa temelji se na podacima koje su poslodavci dostavili SOKA-BAU:

Poslodavce kod kojih ste bili zaposleni;
Broj dana zaposlenja;
Visinu vaših bruto plata, kao što je priopćeno od strane vašeg poslodavca;
Pravo na godišnji odmor i broj iskorištenih dana godišnjeg odmora

Važno: Provjerite te podatke i žalite se poslodavcu u roku od dva mjeseca od primitka izvatka, ako uočite pogrešne podatke. Obratite se direktno SOKA-BAU, ako budete imali nekih problema.

Nevjerovatno: Učitelji u ovoj državi imaju plaću od 20 dolara, gladni su

Nevjerovatno: Učitelji u ovoj državi imaju plaću od 20 dolara, gladni su

Zdravstveno osiguranje?

Čim ostvarite radni odnos s obavezom plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje u Njemačkoj, imate pravo i na zdravstveno osiguranje. Vaš poslodavac na mjesečnoj bazi plaća odgovarajuće doprinose vašem fondu zdravstvenog osiguranja.

Dobit ćete karticu zdravstvenog osiguranja, čim se prijavite u jedan od fondova zdravstvenog osiguranja. S tom karticom možete otići doktoru.

U Njemačkoj su medicinski tretmani po pravilu besplatni.

Otkriven identitet ubice iz Hamburga: Ubio sedam ljudi, pucao je i trudnici u stomak

Otkriven identitet ubice iz Hamburga: Ubio sedam ljudi, pucao je i trudnici u stomak

Naknada plate u slučaju bolesti

Ako ste duže od 4 sedmice bili prijavljeni kod jednog poslodavca (u okviru zaposlenja s obvezom plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje), u slučaju bolesti imate pravo na naknadu pune plaće u trajanju do maksimalno 6 sedmica.

U tu svrhu morate svom poslodavcu i svom fondu zdravstvenog osiguranja poslati doznaku o bolovanju vašeg liječnika. Ako ste bolesni duže od 6 sedmica, onda imate pravo na nadoknadu u slučaju bolesti koju plaća vaš fond zdravstvenog osiguranja.

Poslodavca morate odmah informisati o svojoj nesposobnosti za rad te o njenom vjerojatnom trajanju. Nemojte zaboraviti da i svom fondu zdravstvenog osiguranja pošaljete doznaku o bolovanju u roku od 1 sedmice od dana izdavanja!

Ako to ne uradite, možete izgubiti pravo na nadoknadu u slučaju bolesti.

'Ledeni armagedon' prijeti Europi, prve zemlje već na udaru: Zatvaraju se škole, otkazuju letovi

'Ledeni armagedon' prijeti Europi, prve zemlje već na udaru: Zatvaraju se škole, otkazuju letovi

Nezgode na radu

Na početku radnog odnosa poslodavac vas mora prijaviti kod nosioca osiguranja za slučaj nezgode na radu (njem. Berufsgenossenschaft BG BAU). Na taj način ste osigurani za slučaj nezgoda koje se događaju tokom obavljanja posla, na putu do radnog mjesta ili na putu s radnog mjesta doma.

Važno: Ako ste doživjeli nezgodu na radu, recite u bolnici da se nezgoda dogodila na radnom mjestu.

Ako Vam poslodavac, pretpostavljeni ili predradnik bude savjetovao da u bolnici kažete da nije riječ o nezgodi na radu, onda vas poslodavac vjerovatno nije prijavio kod nosioca osiguranja za slučaj nezgode na radu.

Obratite se nekom savjetovalištu ili vašem sindikatu i potražite informacije. Možda se radi o prijevari! Ako ne govorite dovoljno dobro njemački jezik, zatražite u bolnici da Vam dovedu nekoga tko govori vaš jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije