Nevjerovatno: Učitelji u ovoj državi imaju plaću od 20 dolara, gladni su

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno: Učitelji u ovoj državi imaju plaću od 20 dolara, gladni su
Foto: EPA-EFE / Venecuela / Ilustracija

Osnovna škola Doctor Enrique Delgado Palacios u glavnom gradu Venecuele Caracasu bila je prisiljena zatvoriti se nakon što je curenje vode uzrokovalo urušavanje zidova i stropova.

Već gotovo pet mjeseci 612 učenika dva puta sedmično pohađa nastavu u obližnjem skladištu. Neki od njih ne znaju čitati, čak ni u dobi od 12 godina. Učitelji su plaćeni oko 20 dolara mjesečno, što je približno pet posto iznosa potrebnog da se prehrani peteročlana porodica u toj južnoameričkoj državi.

"Suočili smo se s nekim teškim vremenima, uključujući dane u kojima nismo imali što jesti", rekla je za Bloomberg Rosmary Nieves, učiteljica specijalnog obrazovanja koja ima postdiplomski studij i dvadeset godina iskustva.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Umorni od groznih plaća i radnih uvjeta, učitelji javnih škola ove su godine izašli na ulice u masovnim protestima širom zemlje tražeći veće plaće i veću državnu potrošnju za obrazovni sistem. Neki traže plaću od oko 600 dolara mjesečno, što je izazov s obzirom na slabe financije u državi.

Demonstracije su se pokazale kao prijetnja predsjedniku Nicolasu Maduru, koji će se, nakon što navrši deset godina na vlasti, vjerojatno opet kandidirati na izborima sljedeće godine. Maduro je pokušavao prodati ideju normalizacije u Venezueli dok se njezina ekonomija polako oporavlja.

Vlada nije ispunila svoja obećanja o povećanju plaća javnih radnika, zbog čega se mnogi bore da prehrane svoje porodice, što je očigledan primjer ekonomskih nejednakosti koje prožimaju Venezuelu čak i usred ekonomskog oporavka.

"Ovo je tipična situacija rastućih očekivanja", rekao je David Smilde, profesor i stručnjak za Venezuelu na Sveučilištu Tulane.

"To je vrlo jasno narativna prijetnja za Madurovu vladu", naglasio je Smilde.

U početku su se škole suočavale sa sigurnosnim i manjim infrastrukturnim problemima. Tada su školski programi prehrane i komunalije počeli propadati. Učionice su se ispraznile gotovo preko noći jer su milioni pobjegli iz zemlje u jednoj od najtežih svjetskih migracijskih kriza.

Prema istraživanju međunarodne konzultantske kompanije DevTech Systems Inc., između 2018. i 2021. zemlju je napustilo 68.000 nastavnika iz osnovnih i srednjih škola. Za neke je situacija danas drastično bolja, uglavnom zahvaljujući činjenici da je vlada dopustila dolaru da cirkulira, što je zaustavilo recesiju, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije