10 zemalja koje su turisti u 2023. najviše pretraživali na Googleu: Iznenadit će vas ko je na vrhu

1
Radiosarajevo.ba
10 zemalja koje su turisti u 2023. najviše pretraživali na Googleu: Iznenadit će vas ko je na vrhu
Foto: Pexels / Grčka

Luksuzni lifestyle putnički časopis Condé Nast Traveler, ekvivalent modnog svijeta Voguea u industriji putovanja, objavio je popis deset najviše pretraživanih destinacija na Googleu u protekloj godini.

Magazin, poznat po predviđanju turističkih trendova, vjeruje da će zemlje koje su pretrpjele pad turista zbog pandemije doživjeti porast posjetitelja.

Google tradicionalno objavljuje svoje podatke u izvještaju godina u pretraživanju gdje se vidi šta su korisnici „guglali” proteklih dvanaest mjeseci. Temeljem tih podataka, magazin donosi popis od deset zemalja s najvećim porastom pretraživanja i daje ideje za nova putovanja.

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Na desetom mjestu našao se Maroko. Uprkos razornom potresu u septembru ove godine i činjenici da se zemlja još oporavlja od posljedica katastrofe, odaziv turista pokazuje da ih malo što može odvratiti od posjeta destinacijama koje još nisu otkrili. Žele istražili sve što zemlja može ponuditi, a ima puno. Magazin uspoređuje Maroko s "kutijom punom dragulja boja, prizora i zvukova u svojim gradovima koja se tek počela otvarati".

Deveto mjesto zauzima Malta, otok koji je postao europska hit destinacija. Kompleksna historija otočja (Malta je najveći od sveukupno pet otoka) začudne ljepote, poslužila je kao nadahnuće filmašima: ondje se nalaze lokacije sa snimanja Igre prijestolja i filmova Gladijator te Troja. Ulice prijestolnice Vallette boje meda kriju restorane, barove i hotele koji čekaju da ih se temeljito istraži.

Objavljena lista: Ovo je najsretnija zemlja u Europi

Objavljena lista: Ovo je najsretnija zemlja u Europi

Na osmom mjestu nalazi se Egipat gdje se još uvijek mogu pronaći skrivena, turistička blaga na kojima bi putnicima mogli pozavidjeti i faraoni, piše magazin. Drevna historija odavno nije jedini adut čudesne zemlje: ulice u gradovima kriju umjetničke galerije i tržnice (sukove) prepune iskušenja za trošenje, dok blistavi Nil svjetlucanjem privlači one koji traže uspomene umjesto suvenira. Sahara pokriva 94 posto zemlje: veliko područje čeka istraživače koji će se u organiziranim grupama zaputiti u unutrašnjost.

Sedmi je Tajland, zemlja koju čini 1430 otoka među kojima je svaki različit od prethodnog. Zajamčen je užitak na bijelim, pješčanim plažama i u rustikalno uređenim restoranima. Omiljeno odredište Koh Samui nudi savršen wellness retreat, dok je otok Koh Tao na dobrom glasu za ozbiljne podvodne avanture.

Šesti je Cipar, koji je, slikovito opisan kao "melting spot" kultura Grčke, Turske i Libanona. Ima visoke krševite planine čiji su vrhovi prekriveni snijegom, plaže obrubljene svjetlucavim Mediteranom i izvrsnu kuhinju u tavernama razasutim posvuda po otoku. Ljubitelji ronjenja mogu provesti sate u moru, ljubitelji historijskih znamenitosti mogu razgledati bizantske crkve dok vinoljupci mogu provoditi dane isprobavajući kapljice u kušaonicama.

Peta je Hrvatska, koja postepeno stiče reputaciju europske turističke destinacije. U magazinu ističu kako treba obići otoke, razasutih poput suza u moru (favorit uredništva je Korčula). Predlažu istraživanje unutrašnjosti oko Splita ili Zagreba za gurmanska putovanja ili možda treba uroniti u ljepotu historijskog grada opasanog zidinama, Dubrovnika. Plaža je, kažu, najbolje mjesto za odmor u ovoj zemlji: ima više od 4000 km obale.

Četvrti je Portugal, zbog uzbudljivih restorana koji se otvaraju na sjeveru, do odredišta okruženih okeanom na jugu, toliko toga čeka putnike. Grad Porto je relativni pridošlica na europskoj gurmanskoj karti ali je brzo stekao reputaciju mjesta koje treba istražiti. Udaljeni arhipelag Azora privlači termalnim izvorima, tirkiznim lagunama i vulkanima koji kao da "probijaju" oblake. Prijestolnica Lisabon nedavno je proglašena kao gradsko odredište za odmor s najboljim omjerom cijene i kvalitete za 2023. godinu.

Prestižna svjetska lista: Mostar u top 10 destinacija koje treba posjetiti u 2024. godini

Prestižna svjetska lista: Mostar u top 10 destinacija koje treba posjetiti u 2024. godini

Treća je Italija, odredište koje, kako kažu nikada neće dosaditi. Zemlja je mješavina bajkovitih gradića, užurbanih gradova i atraktivnih plaža. Nekima je shopping u Milanu nenadmašan, drugima je vrijednije istražiti što sve nude gradski kafići. U Firenci se nalaze neki od najboljih hotela u zemlji, dok krajolik Toskane izgleda kao iz bajke. Naravno, centar je Rim, prepun znamenitosti i beskrajnog niza galerija i muzeja.

Na drugom mjestu je Španjolska, lijepa u svako doba godine ali je, ipak, najposebnija izvan sezone. Gradovi su poluprazni, plaže utihnule, ali u zraku se još uvijek osjeća magija, piše magazin dodajući kako su njihovi čitatelji proglasili San Sebastian za najbolji grad u Europi. I najboljim gastro odredištem na svijetu. Barcelona ostaje jedan od omiljenih španjolskih gradova, s mnoštvom hotela, restorana i mjesta u kojima treba uživati.

Grčka je zemlja koju se zbog putovanja najviše "guglalo" u 2023. godini. Destinacije koje su se pretraživale su otok Mikonos, ali i Kefalonija, poznata po pješačkim stazama i rustikalnim selima. U Ateni se nalaze neki od najboljih svjetskih barova i živopisni restorani. Nakon toga treba izabrati otok: krater Santorinija? Plaže bez gužve na Krfu? Zalasci sunca na Kreti? Što god odabrali, Grčka impresionira svaki put, piše Gloria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije