Znate li za YugoGPT? Izašla balkanska verzija poznatog chatbota, evo gdje je možete pronaći

1
Radiosarajevo.ba
Znate li za YugoGPT? Izašla balkanska verzija poznatog chatbota, evo gdje je možete pronaći
Foto: Twitter / Ilustracija / Umjetna inteligencija

Za samo 24 sata, oko 1.000 ljudi "popričalo" je sa YugoGPT-jem. Radi se o prvom velikim regionalnom jezičkom modelu koji razumije jezike zemalja koje su tvorile bivšu Jugoslaviju.

Tvorac YugoGPT-a je Aleksa Gordić, stručnjak za vještačku inteligenciju koji je prethodno radio za Microsoft i Google.

Gordić je pozvao sve zainteresovane da isprobaju mogućnosti YugoGPT-a. Podsjetio je da se nalazi na sljedećoj adresi yugochat.com. Nešto ranije je obavjestio javnost da je pokrenuo startup "Run:AI".

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

Ideja iza "treninga" YugoGPT-ja, kako je Gordić rekao, je da nauči da radi manje-više isto što i ChatGPT na engleskom. Treba razumijeti tekstove, dati odgovore na pitanja i generalno biti koristan za ljude i kompanije iz zemalja regiona.

"Ako pitate ChatGPT kako da platite porez ove godine, on će vam ponuditi odgovor. Međutim, pretpostaviće da plaćate porez u Americi. S druge strane, možete istrenirati veliki jezički model (LLM) za vlastite, lokalne potrebe. To je prednost YugoGPT-ja", objasnio je Aleksa Gordić, te objasnio zašto uopšte treba ChatGPT na "našim jezicima".

Naglasio je da mu je cilj da pokrene domaći ekosistem oko velikih jezičkih modela (LLM). Cilj je kasnije kompanijama iz regiona pomoći da rješavaju svoje probleme i potrebe upotrebom ove tehnologije, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije