Zemlju će na 14 dana prekriti tama?

Radiosarajevo.ba
Zemlju će na 14 dana prekriti tama?
Pixabay / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)
Prema glasinama na internetu, navodno je NASA objavila kako će između 15. i 29. novembra planetu Zemlju prekriti tama.

Naravno, ovu informaciju je nemoguće pronaći na stranicama NASA-e, no prema pisanju Daily Stara, koji se, pak, poziva na stranicu Dinos Mark, ovaj apokaliptični događaj uzrokovat će 'astronomski događaj između Venera i Jupitera'. Kako navodi Dinos Mark, navodno je Charles Bolden, šef NASA-e, prezentirao svoje izvješće na 1000 stranica u Bijeloj kući, piše 24satahr.

Prema tom navodnom i nepotvrđenom izvještaju, Venera i Jupiter naći će se gotovo jedan iza drugoga, te će ih razdvajati svega jedan stepen.

"Venera će se pomaknuti prema jugozapadu Jupitera, zbog čega će sjati deset puta jače od Jupitera. Svjetlost Venere će zagrijati plinove na Jupiteru koji će eksplodirati i prema Suncu poslati ogromnu količinu vodika. Taj će vodik 'udariti' u Sunce, što će uzrokovati snažnu eksploziju na površini Sunca, a temperatura će se u trenu povećati za 9000 kelvinovih stepeni (8726 stepeni Celzijusa). Sunce će tada pokušati 'zatvoriti' tu eksploziju emitirajući toplinu iz svoje jezgre. Zbog te ogromne vrućine Sunce će poprimiti plavičastu boju, te će biti potrebno 14 dana kako bi vratilo svoju normalnu temperaturu na površini. Dok će Sunce 'hladiti' svoju površinu, njegova svjetlost će biti mnogo zagušenija", piše na stranici Dinos Mark.

Navodno da cijeli ovaj događaj ne bi trebao imati velikog utjecaja na Zemlju. Očekuje se porast temperature za nekoliko stepeni, no potpuno zamračenje moglo bi zahvatiti samo Južni i Sjeverni pol. Navodno je riječ o događaju kakav se svake zime doživi na Aljasci.

Slične teorije zavjere ponavljaju se svake godine

Brojni ljudi tvrde da ova teorija zavjere već nekoliko godina kruži internetom, te se svake godine ponavlja. I doista, na internetu se mogu pronaći razna slična predviđanja. Uz to, i NASA je navodno sve demantirala, navodeći kako se ovakva pojava nije vidjela u više od milion godina, piše Daily Star.

U svakom slučaju, ako do zamračenja Zemlje ne dođe, što je velika vjerovtnost, svakako je red čestitati autoru na mašti, odnosno iscrpnom znanstvenom objašnjenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije