Povučene tamne čokolade iz prodavnica

Anadolija
Povučene tamne čokolade iz prodavnica
Nekoliko austrijskih supermarketa povlači neke marke tamne čokolade iz prodaje, nakon što je grupa za zaštitu potrošača u uzorcima pronašla tragove mineralnih ulja.

Organizacija za informisanje potrošača Austrije, koja je izvršila ispitivanje, kaže da su u trećini od 20 ispitanih proizvoda pronađeni tragovi mineralnih ulja, te da oni sadrže sasvim male količine kancerogenih supstanci.

Državna televizija ORF izvijestila je da su lanci supermarketa Lidl i Hofer uklonili sa polica svoje robne marke, te da je najmanje jedan lokalni proizvođač povukao svoje proizvode. Ostali, čije čokolade sadrže tragove mineralnih ulja, za sada nisu preuzeli odgovornost. Kažu da ne postoje smjernice o tome koja je količina kancerogenih supstanci štetna za ljudsko zdravlje.

Iz organizacije za zaštitu potrošača navode da su tragovi mineralnih ulja u čokoladama mogli nastati iz mašina koje se koriste za proizvodnju ili iz paketa u koje se pakuju zrna kakaa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije