Zemljin magnetni pol kreće se prema Sibiru rekordnom brzinom

Radiosarajevo.ba
Zemljin magnetni pol kreće se prema Sibiru rekordnom brzinom
Foto: Pinterest / Ilustracija

Nije nikakva tajna da se magnetni polovi naše planete stalno kreću, no sada je primijećeno da se magnetni sjeverni pol kreće prema Sibiru rekordnom brzinom.

Naučnici priznaju da ih iznenađuje ovo nesvakidašnje razmještanje magnetnog pola.

Posebno ih čudi brzina kojom pol mijenja svoju poziciju s obzirom na historijska mjerenja, piše Popular Mehanics.

"To lutanje je uglavnom prilično sporo, što omogućava naučnicima da lako prate njegov položaj", objašnjavaju stručnjaci Nacionalnog centra za informacije o okolišu (NCEI) američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) na njihovoj internetskoj stranici.

Problem je što se sada razmještaj magnetnog sjevernog pola počeo ubrzavati prosječnom brzinom od 55 kilometra godišnje.

"Sjeverni magnetni pol od devedesetih se godina pomiče mnogo brže nego ikad tokom posljednjih četiri stoljeća', upozorio je geomagnetni stručnjak dr. Ciaran Beggan iz Britanskog geološkog zavoda (BGS).

Iako istraživači ne mogu reći zašto se to događa, mogu preslikati Zemljino magnetno polje i pokušati predvidjeti što će se dogoditi u budućnosti. To se naziva svjetskim magnetnim modelom (WMM), a predstavlja magnetno polje koje pomaže alatima poput GPS-a i sistemima kakvi se koriste u NASA-i i vojsci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije