NASA otkrila: Razorni asteroid juri prema Zemlji, promjer mu iznosi oko 600 metara

Radiosarajevo.ba
NASA otkrila: Razorni asteroid juri prema Zemlji, promjer mu iznosi oko 600 metara
Pixabay / Ilustracija

Asteroid promjera 600 metara dan nakon Božića proći će dosta blizu Zemlje, objavila je NASA i pojasnila da pod "blizu" misli u astronomskom smislu.

Jer, asteroid nazvan 310442 (2000 CH59) proći će 7,25 miliona kilometara od zemlje, što je za ljudske pojmove jako daleko, ali u astronomskom smislu je veoma blizu.

Da bi bilo jasnije, asteroid će u trenucima kad se nađe toliko od Zemlje, što će biti najbliže koliko će joj prići, biti 19 puta dalje od nje no što je Mjesec.

Kreće se brzinom od 44.256 kilometara na sat i spada u kategoriju potencijalno razornih asteroida, kao i svaki promjera većeg od 140 metara.

Razlog zašto NASA uopće prati ovaj i ostale asteroide jest kako bi pomoćnu njih ponešto naučili, prvenstveno jer su kroz sve ove milijarde godina nebrojeno puta prošli kraj Zemlje.

Konkretno, ovaj specifični asteroid uočen je još u februaru 2000. i pomno se prati posljednjih 19 godina.

Također, u ovom trenutku objekata znanih kao NEO (objekti blizu Zemlje), a podrazumijevaju se svi oni objekte koji su u promjeru udaljeni do 48,28 miliona kilometara od Zemlje ili 195 miliona kilometara od Sunca, ima oko 25 hiljada, a da su veći od 140 metara u promjeru.

Ukupno, ako se gledaju objekti promjera minimalno deset metara, tad ih je oko stotinu miliona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije