Zemlja krajem septembra dobija "mini-mjesec": NASA ga okarakterisala kao "opasan objekat"

0
Radiosarajevo.ba
Zemlja krajem septembra dobija "mini-mjesec": NASA ga okarakterisala kao "opasan objekat"
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Istraživanja sugeriraju da bi ovakvi objekti mogli sadržavati vrijedne minerale i vodu.

Do kraja ovog mjeseca, Zemlja će dobiti privremeni "mini-mjesec" – mali asteroid koji će biti zarobljen gravitacijom našeg planeta sve do kraja godine, izvijestili su naučnici. Asteroid, nazvan 2024 PT5, prvi put je otkriven 7. augusta pomoću sistema Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS). Očekuje se da će asteroid napraviti jednu potpunu orbitu oko Zemlje između 29. septembra i 25. novembra, nakon čega će se osloboditi gravitacije i nastaviti svoj put svemirom.

Unatoč činjenici da će provesti 57 dana u orbiti našeg planeta, asteroid će biti teško uočiti jer je širok svega 10 metara. Iako je mali, ovaj asteroid nije jedini koji je Zemlja "uhvatila" svojom gravitacijom. Sličan događaj zabilježen je 1981. godine te ponovno 2022. godine, kada je objekat nazvan 2022 NX1 postao privremeni pratilac Zemlje prije nego što je nastavio svoj svemirski put. Ove informacije su objavljene u rujnu u časopisu Research Notes of the AAS.

Počinje Female Art Rising festival

Počinje Female Art Rising festival

Prema riječima istraživača, Zemlja povremeno može zarobiti asteroide iz populacije objekata blizu Zemlje (NEO), koji tada postaju privremeni "mini-mjeseci". "Nedavno otkriveni asteroid 2024 PT5, koji pripada Apollo-klasi NEO-a, slijedi putanju sličnu onoj asteroida 2022 NX1 i uskoro bi mogao postati mini-mjesec", napisali su autori rada.

'Potencijalno opasan objekt'

NASA definira svaki objekat koji priđe na udaljenost manju od 190 miliona kilometara od Zemlje kao "objekat blizu Zemlje" (NEO). Osim toga, svaki veći objekt koji prođe unutar 7.5 miliona kilometara smatra se potencijalno opasnim. NASA prati lokacije i orbite oko 28.000 asteroida pomoću ATLAS-a, mreže koja svakih 24 sata skenira cijelo noćno nebo.

Iako praćenje asteroida sugeriše vrlo mali rizik od katastrofalnog sudara sa Zemljom u sljedećih 100 godina, NASA-ini izračuni ukazuju da ćemo biti sigurni barem do kraja stoljeća. Što se tiče asteroida 2024 PT5, nova studija pokazuje da vjerovatno potječe iz asteroidnog pojasa Arjuna, kolekcije svemirskih stijena koje orbitiraju oko Sunca blizu Zemlje. Izračuni pokazuju da će se asteroid ponovno vratiti u orbitu Zemlje u januaru 2025. godine, a zatim ponovno 2055. godine.

Mini-mjeseci poput ovog nisu samo zanimljivost za ljubitelje asteroida. Istraživanja sugeriraju da bi ovakvi objekti mogli sadržavati vrijedne minerale i vodu, što bi ih učinilo važnim "odskočnim daskama" za firme koje se pripremaju za rudarenje asteroida u svrhu dobivanja resursa poput raketnog goriva, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije