Zastrašujuće otkriće u Egiptu: Iskopali drevnu grobnicu i pronašli nešto što 'ledi krv u žilama'

3
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće otkriće u Egiptu: Iskopali drevnu grobnicu i pronašli nešto što 'ledi krv u žilama'
Foto: Ministry of Antiquities / Egipat

Arheolozi u Egiptu su otkrili niz grobnica koje potječu od otprilike 1.800 do 4.800 godina, a neke od njih sadrže šarene mumificirane maske i čak djetinjasti kip boga tišine, saopštilo je Egipatsko ministarstvo turizma i starina.

Šarene mumificirane maske, koje su vjerovatno nosili mrtvi, vjerovatno potječu iz rimskog razdoblja (29. pr.n.e. do 641. n.e.), prema Nozomu Kawaiu, direktoru Instituta za proučavanje drevnih civilizacija i kulturnih resursa na Univerzitetu Kanazawa u Japanu, koji je vodio iskapanja.

Arheolozi su također pronašli malu statuu koja prikazuje Harpocratea, grčkog boga koji izgleda poput djeteta povezanog s tišinom, kako jaše gusku. Guska predstavlja "zloduha nad kojim pobjeđuje Božansko dijete", rekao je Kawai za Live Science. Tim je također pronašao stelu, odnosno urezanu kamenu ploču, s natpisom koji navodi da pripada čovjeku imenom "Heroides", rekao je Kawai.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Kawai i njegovi kolege prvotno su pronašli neke od ukopa na ovom mjestu sjeverno od Saqqare, uključujući grob "dostojne" žene imenom Demetria prikazane na rezbariji sa svojim kućnim ljubimcem, 2019. godine.

Ali, pandemija COVID-19 značila je da su arheolozi morali privremeno obustaviti svoj rad, rekao je Kawai. Kad su se vratili 2023. godine, otkrili su brojne dodatne grobnice i artefakte.

Egipat

"Područje koje iskopavamo istočna je ivica sjeverne Saqqare", rekao je Kawai. "Koliko god smo tamo iskopali, najstarije grobnice pripadaju Drugoj dinastiji", ili otprilike prije 4.800 godina. Također su pronašli grobnice koje potječu iz 18. dinastije (oko 1550. do 1295. pr.n.e.), Kasnog perioda (oko 712. do 332. pr.n.e.), kao i više grobnica i artefakata iz ptolemejskog i rimskog razdoblja, javlja Klik.

U jednoj od najstarijih grobnica na mjestu, tim je pronašao "egipatsku alabastarsku ploču koja potječe iz Druge dinastije, zajedno s mumificiranim tijelom u drvenom sanduku", rekao je Kawai. Grobnica koja potječe iz 18. dinastije imala je mumiju u sanduku, saopštilo je Egipatsko ministarstvo turizma i starina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije