Znate li gdje se nalazi jedina “egipatska piramida” u Europi?

3
Radiosarajevo.ba
Znate li gdje se nalazi jedina “egipatska piramida” u Europi?
Foto: Printscreen / Cestijeva piramida

Da biste vidjeli piramide, možda ne trebate odmah potezati do Egipta. Naime, jedna od njih nalazi se mnogo bliže nego što mislite, tačnije u Italiji.

Zove se Cestijeva piramida, jedina je "egipatska" piramida u Europi, a datira iz doba kada su Rimljani bili zaluđeni svime egipatskim, nakon što je Egipat postao rimska provincija, te i dan danas stoji – kao dio tamošnjih Aurelijevih zidina – na rubu vrlo prometne raskrsnice, u neposrednoj blizini protestantskog groblja te Porte San Paolo.

Cestijeva piramida je, pretpostavlja se, izgrađena između 18. i 12. g. pr. Kr. Visoka je 36,4 metara, dok joj svaka stranica broji 30-ak metra u dužinu. Izgrađena je kao grobnica čovjeku po kojem i nosi ime, Gaju Cestiju Epulonu, jednom od rimskih dužnosnika. Sama grobnica se nalazi u unutrašnjosti piramide, a dugačka je oko šest, široka oko četiri te visoka oko pet metara. Odavno je opljačkana, a njezine su zidove krasile freske.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

U doba kada je bila izgrađena, nalazila se van centra grada, a bila je okružena stupovima i dvjema brončanim skulpturama. Kroz stoljeća, područje oko piramide se dramatično promijenilo, a danas je okružena saobraćajnom gužvom. Od propasti ju je vjerojatno spasila činjenica da je postala dijelom Aurelijevih zidina između 271. i 275. godine.

Cestijeva piramida, iako je nastala u doba "rimske egiptomanije" ipak je izgrađena pod mnogo oštrijim kutom od originala. Dio historičara pretpostavlja da je to bila posljedica netačnih informacija koje su pristigle s egipatske fronte. Drugi razlog vide u rimskom građevinskom umijeću i korištenju betona, zahvaljujući kojem su je mogli izgraditi pod oštrijim kutem. Treći smatraju da su se graditelji inspirirali strmijim nubijskim piramidama. U svakom slučaju, piramida je izgrađena od betona i opeke, a "presvučena" je bijelim mramorom. Dosad je nekoliko puta renovirana.

Hoće li poznati Kosi toranj u Italiji pasti? Grad donosi mjere nakon strahova od urušavanja

Hoće li poznati Kosi toranj u Italiji pasti? Grad donosi mjere nakon strahova od urušavanja

Osim Cestijeve, u Rimu je bila još jedna piramida, koja doduše nije uspjela preživjeti do današnjih dana – mramor koji je korišten u njezinoj gradnji bio je, primjerice, prenamijenjen za izradu stepenica bazilike sv. Petra. Ona je bila veća od Cestijeve, nalazila se blizu Castel Sant’Angela, a nazivali su je Romulovom piramidom. Naime, obje piramide su u srednjem vijeku pogrešno identificirane kao grobnice osnivača Rima, Romula i Rema. Cestijevu piramidu se tako smatralo Removom grobnicom, no teorija je pala u vodu kad je 1600. godine pronađen natpis na piramidi koji izrijekom spominje Cestija.

U istom razdoblju, diljem Rima nicale su i druge Egiptom inspirirane građevine, primjerice obelisci. Dva i dalje ponosno stoje, iako to nisu originalne lokacije na kojima su bili podignuti. Jedan se nalazi na Piazza del Popolo, a drugi na Piazza di Montecitorio, piše Putni kofer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije