Zaštitite svoju privatnost: Kako onemogućiti Googleu da snima sve što vi govorite?

0
Radiosarajevo.ba
Zaštitite svoju privatnost: Kako onemogućiti Googleu da snima sve što vi govorite?
Foto: Pexels / Ilustracija

Google, čije usluge koriste milijarde ljudi širom svijeta, ima funkciju koja mu omogućuje tiho snimanje glasova korisnika, pohranjujući te snimke za razne svrhe.

Ovi audiozapisi uključuju verbalne interakcije s Pretraživanjem, Asistentom i Kartama, a služe za unapređenje tehnologija prepoznavanja zvuka.

Nedavno je jedan tehnički stručnjak otkrio "cheat code" koji može spriječiti Google u bilježenju aktivnosti na pametnim telefonima korisnika. Kako bi zaštitili svoju privatnost, korisnici trebaju prilagoditi postavke svog Google računa u sekciji "Podaci i privatnost" i onemogućiti pristup mikrofonu i kameri ovoj kompaniji.

Putinov saveznik s crne liste EU pronađen mrtav: Sin je čuo pucanj, a na stolu je bilo pismo...

Putinov saveznik s crne liste EU pronađen mrtav: Sin je čuo pucanj, a na stolu je bilo pismo...

Tehnički poduzetnik Jeffrey Castillo podijelio je korisnicima savjet putem videa na Instagramu, objašnjavajući kako mogu isključiti ovu funkciju. Potrebno je otvoriti aplikaciju Google i kliknuti na "Manage your Google account" (Upravljaj svojim Google računom). Odaberite potom "Podaci i privatnost" i pomaknite se prema dolje do "Postavke povijesti" i odaberite odjeljak "Aktivnost na webu i u aplikacijama".

Nakon što kliknete na to i pomaknete se prema dolje, trebali biste primijetiti da pored odjeljka "Uključi glasovne i audioaktivnosti" stoji plava kvačica. Kako biste zaustavili Googleovo "slušanje", potrebno je poništiti tu oznaku, odnosno maknuti kvačicu. 

"Kada je ova postavka glasovne i audioaktivnosti isključena, audiosnimke glasovnih interakcija s Google pretraživanjem, Asistentom i Kartama neće se spremati na vaš Google račun na Googleovim poslužiteljima, čak i ako ste prijavljeni", objasnio je ranije Google.

"Ako isključite ovu postavku glasovne i audioaktivnosti, prethodno spremljeni audiozapis se ne briše. Svoje audiosnimke možete izbrisati u bilo kojem trenutku", piše Daily mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije