Google slavio na sudu: Slučaj vrijedan skoro tri milijarde maraka

0
Radiosarajevo.ba
Google slavio na sudu: Slučaj vrijedan skoro tri milijarde maraka
Foto: EPA - EFE / Google

Google je pobijedio u svom izazovu protiv kazne od 1,49 milijardi eura (2,92 milijardi maraka) koju je izrekao EU zbog blokiranja konkurentskih online oglašivača.

Blok je optužio Google za zloupotrebu svoje tržišne dominacije ograničavajući treće strane da prikazuju pretraživačke oglase između 2006. i 2016. godine. Drugi po redu evropski sud presudio je da je Evropska komisija, koja je izrekla kaznu, "napravila greške u svojoj procjeni".

Komisija je saopćila da će "razmotriti moguće sljedeće korake", što može uključivati apel na najviši evropski sud.

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Google je pozdravio presudu: "Drago nam je što je sud prepoznao greške u prvobitnoj odluci i ukinuo kaznu", naveli su u saopćenju. "Detaljno ćemo proučiti cijelu odluku", dodali su.

Ovo je rijetka pobjeda za ovu tehnološku kompaniju, koja je između 2017. i 2019. godine kažnjena s ukupno 8,2 milijarde eura zbog kršenja antimonopolskih zakona.

Nije uspjela u svom pokušaju da prošle sedmice ukine jednu od tih kazni. Pritisak na Google nije prisutan samo u Evropi, već i u vezi s njegovim vrlo profitabilnim poslovanjem s oglasima.

Ranije ovog mjeseca, britanski Autoritet za tržišnu konkurenciju i tržišta (CMA) preliminarno je utvrdio da koristi anti-konkurentske prakse za dominaciju na tržištu. Američka vlada također tuži ovu tehnološku kompaniju zbog istog pitanja, uz tvrdnje da njena matična kompanija, Alphabet, nezakonito upravlja monopolom na tržištu. Alphabet tvrdi da je njihova tržišna dominacija rezultat efikasnosti njihovih proizvoda.

Ograničavajuće klauzule Ovaj slučaj se vrti oko Googleovog proizvoda AdSense, koji isporučuje oglase na web stranice - čineći Google gotovo kao posrednika za oglase.

Komisija je zaključila da je Google zloupotrijebio svoju dominaciju kako bi spriječio web stranice da koriste posrednike osim AdSense-a prilikom traženja oglasa za svoje stranice.

Rečeno je da je kompanija zatim dodala druge "ograničavajuće" klauzule u svoje ugovore kako bi ojačala svoju tržišnu dominaciju - i izrekla kaznu od 1,49 milijardi eura kao sankciju.

U svojoj presudi, Opšti sud EU je potvrdio većinu nalaza Komisije - ali je ukinuo odluku kojom je Komisija izrekla kaznu. Rečeno je da Komisija nije uzela u obzir "sve relevantne okolnosti" koje se odnose na ugovorne klauzule i kako je definisala tržište.

Zbog toga je presudio da Komisija nije dokazala "zloupotrebu dominantne pozicije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije