... / Zabrinjavajuća objava NASA-e: Mjesec će pokrenuti velike poplave

31. 07. 2021. u 22:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 142

NASA je nedavno objavila upozorenje da će sredinom 2030-ih Mjesec početi uzrokovati sve učestalije i sve veće poplave priobalnih područja i naselja u razdoblju koje će trajati desetak godina.

Učestale poplave pogađat će obale tokom 2030-ih godina zahvaljujući redovnom lunarnom ciklusu, koji će pojačati dizanje nivoa mora, a što se već događa zbog klimatskih promjena, pokazuje istraživanje naučnika američke NASA-e, čiji su rezultati primjenjivi na cijeli svijet.

Ključni faktor koji su naučnici otkrili je redovno 'kolebanje' mjesečeve orbite, što je prvi put utvrđeno u 18. vijeku, a traje ukupno 18,6 godina.

Mjesečeva gravitacijska privlačna sila pomaže u pokretanju plima i oseka na Zemlji. U prvoj polovini lunarnog ciklusa, redovne svakodnevne plime i oseke na Zemlji su slabije, pri čemu su plime manje od uobičajenih, a oseke više. U drugoj polovini lunarnog ciklusa situacija je obrnuta, pa tada plime budu više, a oseke niže.

Očekivane poplave tokom 2030-ih godina nastat će zbog kombinacije kontinuiranog podizanja nivoa mora razine zbog klimatskih promjena te ulaska u drugu polovinu lunarnog ciklusa koji pojačava plime i oseke.

"U pozadini imamo dugoročno podizanje razine mora povezano s globalnim zagrijavanjem. Ono posvuda uzrokuje podizanje razine mora. Mjesečev utjecaj uzrokuje promjene u plimi i oseci te smo ustanovili da će se taj utjecaj poklopiti s općenitim podizanjem morske razine, što će uzrokovati poplave u vremenskom razdoblju od 2030. do 2040.", rekao je Ben Hamlington, voditelj NASA-inog tima znanstvenika i jedan od autora studije.

Naučnici su proučili 89 lokacija na kojima se mjere plime i oseke u svakoj obalnoj američkoj saveznoj državi izuzev Aljaske. Učinak te dinamike odnosi se na čitav planet, osim na krajnje sjeverne obale poput aljaške.

U odnosu na prethodne procjene, ovo istraživanje prognozira znatne poplave nekih 70 godina ranije. Istraživanje, koje je objavljeno ovog mjeseca u časopisu Nature Climate Change, fokusira se na američku obalu, ali rezultati su primjenjivi na obale diljem svijeta, ističu u NASA-i.

"To je zaista ključna informacija za planere", ističe Hamlington, dodavši da bi urbanisti trebali odmah planirati izgradnju zgrada i dijelova infrastrukture u skladu s rezultatima ovog istraživanja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Mjesec poplave NASA

KOMENTARI (2)