NASA objavila snimke požara širom svijeta

1
AA
NASA objavila snimke požara širom svijeta
NASA / Mapa sa označenim požarima

Požari aktivni u mnogim dijelovima svijeta, u mnogim područjima, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), Evropsku uniju (EU) i Rusiju, na desetine hiljada hektara površina pretvorili su u pepeo. Broj požara koji su izbili 2021. godine u mnogim zemljama je premašio prosjek prethodnih godina.

Satelitski snimci NASA-inog Sistema za evidenciju požara i upravljanje izvorima, nazvanog ”FIRMS”, pokazuju kako su u mnogim područjima širom svijeta aktivni požari, koji su označeni crvenim tačkama.

Na osnovu karte, vidljivo je kako su požari zahvatili mnoga područja od SAD-a do Rusije, od Južne Amerike do sjevera, centralnih i južnih dijelova Afrike te Arapskog zaljeva. Požari su zabilježeni i u mnogim evropskim zemljama, među kojima su Italija, Grčka i Rumunija.

Karta za vanredne situacije Evropske komisije na kojoj su predstavljeni šumski požari, pokazuje da se požari različitih razmjera vide širom Evrope, a sežu gotovo do Rusije.

Na pomenutoj karti vidljivi su i požari širom Evropske unije, koji traju najmanje sedmicu.

Italija naročito pogođena požarima 

U Italiji, pretežno južnim dijelovima, zabilježen je veliki broj šumskih požara različitih razmjera.

Lokalni mediji su izvijestili kako je usljed požara na otocima Siciliji i Sardaniji te u regiji Kalabriji, na desetine hiljada površina pretvoreno u pepeo.

Na periferiji Oristana, na zapadu Sardinije 24. jula izbio je požar u kojem je izgorjelo 20.000 hektara površine, a evakuirano je 1.500 ljudi. I dalje traju aktivnosti na hlađenju i gašenju na tim područjima. Italija je pomoć u gašenju požara zatražila i od drugih zemalja Evropske unije (EU).

Čelnik autonomne pokrajine Sardinije Christian Solinas kazao je kako još uvijek nije moguće procijeniti štetu nastalu u požaru, a od centralne vlasti zatražena je hitna ekonomska podrška kako bi se sanirala nastala šteta.

Rumunija 

U mnogim dijelovima Rumunije, naročito na jugu uključujući i Bukurešt, kao i dijelove nedaleko od granice s Bugarskom, prikazane su crvene oznake za požare.

Šumski požari aktivni su i u susjednim zemljama Moldaviji i Ukrajini.

Grčka 

Požar koji je 27. jula izbio u šumskom predjelu Stamate, u općini Dionisos, nedaleko od grčke prijestolnice Atine, proširio se i na naseljena područja.

Zvaničnici Dionisosa ranije su kazali kako je situacija na terenu vrlo teška i da se požar, uprkos naporima vatrogasaca, približava naseljima.

Rusija 

U toku su i akcije gašenja požara koji su u julu počeli u Jakutiji, u Rusiji.

Dosad je u pepeo pretvorena šumska površina od blizu 1,3 miliona hektara, a zvaničnici su proglasili vanredno stanje.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije jučer je saopćilo kako su ekipe na terenu i nastoje ugasiti požare u 144 područja.

SAD i Kanada 

Podaci Nacionalnog međuagencijskog vatrogasnog centra u SAD-u, objavljeni do 29. jula, pokazuju kako je u 82 velika požara u 13 saveznih država, izgorjela površina od 1,7 miliona duluma. Pored toga, novi veliki požari zabilježeni su u saveznim državama Idaho, Aljaska i Minnesota.

U Kanadi je 2021. godine izbilo više od 4.500 požara. Ovaj broj je mnogo veći u odnosu na prosjek od deset godina, koji iznosi nešto više od hiljadu. Ove godine je izgorjelo područje površine 2.150 hektara.

Premašeni prosječni podaci 

Podaci Evropskog informacionog centra za šumske požare (EFFIS) pokazuju kako je broj požara u Italiji, Francuskoj i Rumuniji premašio prosjek za period 2008.-2020. godina.

U Italiji je ove godine izgorjela površina od 53.797 hektara, a prosjek za 12 godina je 40.781 hektar. U Francuskoj je izgorjelo 22.807 hektara, a prosjek je 9.283. U Rumuniji je ove godine izgorjelo područje površine 18.620 hektara, a prosjek perioda od 12 godina je 16.082.

Na istoj stranici je objavljeno kako je u Bosni i Hercegovini, koja nije članica EU-a, izgorjela površina od 25.583 hektara, što je veoma blizu prosjeku od 30.199 za period 2008.-2020. godina.

Mapu NASA-e pogledajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije