Preživjeli strahote požara u Antaliji: Nikada nismo vidjeli ništa slično

0
Radiosarajevo.ba
Preživjeli strahote požara u Antaliji: Nikada nismo vidjeli ništa slično
Foto: AA / Turska

Požari u distriktu Manavgat, u turskoj provinciji Antaliji, nisu u potpunosti stavljeni pod kontrolu. Mnogi građani su osjetili posljedice dima, zadobili su povrede, a dio njih je hospitaliziran.

Suleyman Duzenli (64) kojeg su spasili pripadnici žandarmerije, kazao je kako nisu vjerovali da će požar doći do njihovih kuća, ali ubrzo vatrena stihija zahvatila je stražnji dio kuće.

Njihov dom u naselju Ulukapi, potpuno je izgorio.

Ja sam imao moždani udar i nisam mogao izaći iz kuće. Kćerka je bila uz mene, ali me nije mogla izvući. Vojnici su odmah pritekli u pomoć i spasili me. Moj dom, lijekovi, sve je izgorjelo. Kada su me dovezli u bolnicu, uspjeli su ponovo pokrenuti srce koje je na momenat stalo. Samo sam telefon uspio ponijeti. Živim sam, ništa nisam mogao ponijeti. Sve sam izgubio, ali hvala Bogu i za ovoliko. Naša država je jaka, neka joj dragi Allah još pomogne”, rekao je Duzenli koji je uputio molitve za državu i narod.

Ovo nije obični požar

Ibrahim Aydin kaže kako su cisternama, traktorima i u skladu s vlastitim mogućnostima pokušali spriječiti da požar dođe do kuća.

Dodao je kako se otrovao dimom tokom gašenja požara.

”Borili smo se za našu kuću, za naše živote. Nismo slušali upozorenja žandarmerije. Upozoravali su nas na opasnosti, ali mi smo pokušavali spasiti imovinu. Želio sam iznijeti stvari, ali nisam uspio. Životinje, kuća, sve je izgorjelo. Nikada nisam vidio takav požar. Ovo nije obični požar. Ovakvog pakla nismo vidjeli. Mnogi su se otrovali dimom i smješteni su u bolnicu. Hvala Bogu, nema smrtno stradalih, ali smo izgubili imovinu”, rekao je Aydin.

U selu bilo 100 kuća, a 70 ih izgorjelo

Hatice Tekin kazala je kako su po saznanju za požar, otišli u kuću na selu i pokušali ugasiti vatrenu stihiju.

Njen brat je pao dok je pokušavao ugasiti požar.

Naša kuća, životinje… sve je pretvoreno u pepeo. Nikad ranije nismo vidjeli nešto slično. Ni naši stariji ne pamte nešto ovako. Izbio je jedan, pa na drugom mjestu i drugi požar. U selu je bilo 100 kuća, a 70 ih je izgorjelo”, rekla je Tekin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije