Za izgradnju dva nova data centra: Google u Njemačkoj ulaže milijardu eura

0
Hina
Za izgradnju dva nova data centra: Google u Njemačkoj ulaže milijardu eura
Foto: Pixabay.com / Google logo/Ilustracija

Tehnološki div Google objavio je da planira uložiti milijardu eura u izgradnju dva nova data centra u Njemačkoj, kako bi ojačao poziciju na tržištu i izbjegao regulatorne i pravne probleme, piše Hina.

„Data centar u Hanauu bit će svega 20 kilometara udaljen od najvećeg svjetskog internetskog središta DE-CIX-a“, rekao je Philipp Justus funkcioner Googlea za centralnu Europu.

Četverospratnica korisne površine oko 10 hiljada kvadratnih metara u potpunosti će postati operativna iduće godine, dodao je.

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Osim toga, Google će uspostaviti novu "regiju u oblaku" odnosno Cloud regiju u Berlin-Brandenburgu, iako nije precizirao gdje će se novi data centar nalaziti.

Glavna svrha Googleovih "regija u oblaku" jest približiti klijentima usluge kompanije, a neusporedivo će se poboljšati i brzina prenosa podataka u poređenju s onom preko Atlantika.

Google u sklopu te investicije planira također povećati količinu električne energije dobivene iz obnovljivih izvora za potrebe opskrbe novih podatkovnih centara, koji troše puno struje, piše Hina.

Kompanija Engie Deutschland njegov lokalni energetski partner u narednim će godinama njemačku elektroenergetsku mrežu opskrbiti s više od 140 megavata (MW) električne energije dobivene iz energije Sunca i vjetra, poručio je Google.

Plan će zahtijevati izgradnju nove fotonaponske elektrane kapaciteta 39 megavata i 22 vjetroelektrane, kako bi od 2022. godine, u svakom trenutku, oko 80 posto energije isporučene Googleovoj infrastrukturi bilo iz izvora bez emisija ugljen dioksida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije