Play Store trgovina: Google uskoro uvodi promjene

1
Radiosarajevo.ba
Play Store trgovina: Google uskoro uvodi promjene
Foto: Unsplash.com / Ilustracija/Google Play Store trgovina

Službena trgovina kompanije Google uskoro će dobiti novi način mjerenja recenzija. Očekuje se da trgovina Google Play Store sa koje se inače instaliraju aplikacije uskoro dobije novi način mjerenja recenzija i to sa nekoliko platformi.

Bitan detalj je što će sve recenzije biti uvezane sa GPS lokacijom iz uređaja, vrstom mobitela ili tableta, navedeno je to u objavi na službenom blogu kompanije Google

Cilj ovih izmjena u načinu ocjenjivanja je, uz prikaz ocjena aplikacija u Play Storeu, da se ponude relevantne informacije o proizvodu odnosno aplikaciji.

Objavljeni snimci: Na Dodikov miting autobusima pristižu pristalice iz Srbije u pratnji MUP-a RS

Objavljeni snimci: Na Dodikov miting autobusima pristižu pristalice iz Srbije u pratnji MUP-a RS

Inače, dosadašnja praksa bila je da se korisnicima prikazuju zajedničke ocjene i recenzije, a u budućnosti ćemo moći vidjeti mišljenja ljudi koji su aplikaciju pokrenuli u državi gdje se korisnik i nalazi. Očekuje se da će biti dodat i prikaz iste vrste uređaja.

Da je operativni sistem Android vrlo fragmentiran, piše The Verge dodajući kako postoji nekoliko razloga zašto je ova ideja iz kompanije Google dobra.

Prvi razlog je, tvrde, to što će proizvođači softvera koji razvijaju, npr. aplikaciju za komuniciranje i dopisivanje možda neće vidjeti loše ocjene zato što u jednoj državi ne radi integrisani sistem za plaćanje.

Ilustracija/Google Play Store - undefined

Foto: Printscreen: Ilustracija/Google Play Store

Kao drugi razlog navode i veličine uređaja - jer neke aplikacije jednostavno dosta lošije rade na većim ekranima.

Google iz tog razloga želi upozoriti korisnike Android uređaja da možda neće imati isto iskustvo pokrenu li ih na raznim platformama.

Kad je u pitanju konkretan datum izlaska, očekuje se da ocjene bazirane na lokaciji bi trebale doći na Google Play Store već u oktobru, dok će recenzije po obliku i vrsti uređaja dobiti u 2022. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije