Korisniku se grafička kartica u kompjuteru "pržila" na 110 stepeni

Radiosarajevo.ba
Korisniku se grafička kartica u kompjuteru "pržila" na 110 stepeni
FOTO: Reddit / Gumena rukavica bila zaglavljena u grafičkojkartici

Zanimljiv post nedavno je objavljen na društvenoj mreži Reddit, gdje se jedan od korisnika pohvalio se neobičnim otkrićem u svojoj kući.

Kako je naveo, njegova grafička kartica modela GeForce RTX 3090 radila je na netipično visokoj temperaturi od 110 stepeni Celzijusa.

Kako je naglasio, to je bila radna temperatura memorije same kartice, ne cjelokupna temperatura rada kartice. Da to definitivno nije normalno, vlasnik kompjutera zaključio je vrlo brzo pa je odlučio samostalno istražiti zašto se to dešava.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Gumena rukavica bila zaglavljena u grafičkojkartici - undefined

FOTO: Reddit: Gumena rukavica bila zaglavljena u grafičkoj kartici

Kad je otvorio kućište kompjutera i rastavio svoju grafičku karticu, u njoj je našao bizaran uzrok pregrijavanja-ostatak gumene rukavice.

Prema riječima ovog korisnika, radilo se o tzv. Founders Edition modelu kartice koji mu je stigao direktno iz Nvidije. Ukratko, kupio je novu karticu, a ne neku polovnu robu s internet oglasa.

Čim je uklonio dio "zaglavljene" rukavice, temperature u grafičkoj kartici počele su  opadati i to za 25 stepeni.

PC kućište/Ilustracija - undefined

Foto: Unsplash.com: PC kućište/Ilustracija

Korisnik Reddita ističe da se obratio kompaniji NVIDIA Corporation da vidi može li dobiti zamjensku grafičku karticu.

Naglasio je da su mu, odmah nakon obraćanja odgvorili da ne može dobiti novi model jer je staru karticu rastavio, ali kad su vidjeli fotografiju s ostatkom rukavice, iz ove kompanije promijenili su priču.

Drugi korisnici naglašavaju da se ovakve stvari dešavaju rijetko, ali da ovaj slučaj objavljen na Redditu može biti dokaz da bi povremeno trebalo "zaviriti" te provjeriti sve komponente u kompjuterima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije