Vlada SAD-a pristala skinuti Xiaomi s "crne liste"

0
Fena
Vlada SAD-a pristala skinuti Xiaomi s "crne liste"
Foto: Mi Store Sarajevo / Xiaomi

Vlada SAD-a pristala je ukinuti zabranu Xiaomiju, do koje je došlo kada su Trumpova administracija i Pentagon u januaru stavili tvrtku na crnu listu kao "kinesku vojnu tvrtku".

Xiaomi je zbog toga odlučio potražiti pravdu pred američkim sudom, pa je predao tužbu u kojoj je izjavio da njegova dva suosnivača drže 75 posto glasačkih prava u upravnom odboru i da ne postoji nikakva poveznica vlasništva kompanije s kineskom vojskom.

Također je dodao da su troje njegovih najutjecajnijih dioničara američke investicijske grupe.

Prema pisanju Bloomberga, stranke su se dogovorile o "putu naprijed koji bi riješio ovu parnicu bez potrebe za osporavanjem". Ostali detalji nagodbe nisu poznati, ali obje će stranke podnijeti još jedan zajednički izvještaj prije 20. maja.

U martu je američki sud privremeno zaustavio ban kako bi spriječio da kompanija trpi nepopravljivu štetu. Zasad Pentagon, Xiaomi i kineske vlasti još nisu komentirali razvoj događaja, no Xiaomi je očito prva kineska kompanija koja je postigla pobjedu protiv američke administracije.

Hoće li SAD ukinuti ban i Huaweiju zasad je prerano govoriti jer je američki predsjednik Joe Biden već izjavio da zabrana ostaje i dalje na snazi, prenosi SEEbiz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije