Vjerovali ili ne, računi se mogu platiti selfijem!

Radiosarajevo.ba
Vjerovali ili ne, računi se mogu platiti selfijem!
Arhiv / Ilustracija
Zahvaljujući novoj Mastercardovoj tehnologiji plaćanja kupci u desetak europskih zemalja odnedavno mogu internetske račune podmirivati selfiejem.

Uklanjajući potrebu da se pamte razne lozinke, Mastercard je saopćio da se ubuduće biometrijske metode, poput otisaka prstiju ili facijalnog prepoznavanja, mogu koristiti za potvrdu identiteta korisnika, prenosi Telegraph.co.uk

Brzina plaćanja i sigurnost

Tehnologija je prikazana na svjetskom sajmu mobilne tehnologije u Barceloni još u februaru, ali je nakon probnog testiranja u SAD-u, Kanadi i Nizozemskoj, sada dostupna i u 12 europskih zemalja (Austrija, Belgija, Britanija, Češka, Danska, Finska, Njemačka, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Španjolska i Švedska).

Od iduće godine postupno će se uvoditi i u druge svjetske zemlje.

“Mastercard ovime uklanja potrebu pamćenja lozinki i dramatično ubrzava brzinu plaćanja i sigurnost”, navodi se u saopćenju.

“Vlasnik kartice može potvrditi identitet koristeći se skenerom otisaka prstiju na pametnom telefonu ili tehnologijom prepoznavanja lica snimanjem selfieja”, dodaje Mastercard.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije