Tamna strana interneta: Moguće je kupiti drogu, iznajmiti ubicu

Radiosarajevo.ba
Tamna strana interneta: Moguće je kupiti drogu, iznajmiti ubicu
Dok mnogi od nas razmišljaju o internetu kao platformi koju koristimo za svakodnevnu upotrebu, uz pomoć regularnih kanala i kroz normalne web stranice, tamna strana interneta, koja je sakrivena od većine, veoma je razvijena.

Iako nije baš lako pristupiti mu, crno tržište na internetu je veoma razvijeno i uključuje stranice kojima morate pristupiti uz pomoć posebnih linkova, specijalnih internet browsera i bez tradicionalnih sufiksa za stranice kao što su .com, .ba, .eu i slično.

Takozvana Tor network, dok je FBI nije zatvorio, bila je jedna od najpoznatijih stranica na tamnoj stranici interneta, a postala je popularna zahvaljujući Silk Road crnom tržištu na kojem je moguće kupiti bilo šta. Kada jednom pristupite ovom tržištu možete kupiti različite stvari, od iPhone-a na sniženju do potpuno novog njemačkog pasoša, a nerijetko se na tržištu nađu i droga, brojevi ukradenih kreditnih kartica, ilegalni software-i i slično

No, iako je Silk Road zatvoreno crno tržište, Alpha Bay, Dream Market i Crypto Market su neke od stranica koje nude ilegalne usluge. Sve što je potrebno je da posjedujete bitcoine, digitalnu valutu koja je sredstvo plaćanja na ovakvim marketima, prenosi portal Techlicious.

Nevjerovatno je da tu možete pronaći krivotvorene novčanice, možete kupiti novi identitet, iznajmiti profesionalnog ubicu, kupovati zaštićene informacije velikih svjetskih vlada, a za sve to platiti najmanju moguću cijenu i pritom ne strahovati od hapšenja.

„Vladine aktivnosti, čini se, fokusirane su na ljude koji koordiniraju i vode kriminalne aktivnosti ovakve vrste, a ne na one koji, nevažno u koju svrhu, kupuju ilegalne i zabranjene stvari putem crnih tržišta na internetu“, komentirao je jednom Chester Wisniewski, tadašnji savjetnik za sigurnost u Sophosu.

Naravno, ovakve stvari ne bi trebale da interesiraju korisnike kojima je internet sredstvo da dođu do korisnog znanja i da se povežu sa ostatkom svijeta, te je vrlo bitno da se borba protiv ovakvih vidova kriminalnih radnji vodi, prvenstveno saznanjima da takvo nešto postoji, pa onda i drugim mjerama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije