Uskoro stižu kreditne kartice s digitalnim ekranom

Radiosarajevo.ba
Uskoro stižu kreditne kartice s digitalnim ekranom
Prevare s kreditnim karticama česta su pojava širom svijeta i banke zbog njih plaćaju ogromne svote klijentima kako bi spriječili takve pojave. Ipak, uskoro bismo mogli dobiti nove kreditne kartice, koje će poslužiti u borbi protiv prevara.

Kako prenosi BBC, razvoj digitalnih tehnologija donio je i neke novitete u kreiranju zaštita za kreditne kartice, čime će se povećati sigurnost privatne imovine klijenata. Naime, kompanija koja se bavi digitalnom sigurnošću "Oberthur Technologies" iz Francuske trenutno pregovara s bankama u Velikoj Britaniji, kako bi omogućila potrošačima u Francuskoj da do kraja ove godine imaju kreditne kartice s digitalnim ekranom.

Ekran, na kojem bi nasumično bio generiran sigurnosni kod, poslužio bi kao jedno od najefikasnijih sredstava u borbi protiv brojnih prevara, prvenstveno u Francuskoj, a zatim i u cijelom svijetu.

"Na neki način, iznenađeni smo što je trebalo toliko dugo da se ovako nešto pojavi“, izjavio je za BBC profesor Alan Woodward, stručnjak za cyber kriminal s Univerziteta Surrey. 

Inače, ova kartica će, putem digitalnog ekrana, pružati dodatni sigurnosni sistem, putem kojeg će svakih sat vremena biti promijenjen sigurnosni kod, koji inače stoji na poleđini kartice, te će svaki korisnik imati dodatnu sigurnost pri korištenju kartica. 

Ekran će napajati veoma tanka litijska baterija, koja je dizajnirana da traje više od tri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije