Twitter i Netflix na meti hakera, moguće da imate probleme

Radiosarajevo.ba
Twitter i Netflix na meti hakera, moguće da imate probleme
Pixabay / Ilustracija
Veliki broj popularnih internet stranice i servisa, kao što su Twitter i Netflix, za neke korisnike nisu više dostupni, nakon što ih je u petak zadesio veliki cyber napad na međunarodnom nivou.

 Kompanija Dyn, koja održava domene i internet saobraćaj ovih stranica doživjela je krah nakon dva velika napada na njihove DNS servere, a riječ je o DDoS napadu, koji u pravilu dovodi previše internet saobraćaja na jednu stranicu izbacujući je iz normalne funkcije, prenosi CNN.

„Ako pokvarite jedan od ovih DNS provajdera možete naštetiti veliki broj popularnih online servisa, što je upravo ono sa čime se danas suočavamo“, kazao je za CNN, Jeremiah Grossman, šef za sigurnosne strategije u kompaniji Sentinel One.

Cjelokupan ovaj napad privukao je i veliku pažnju FBI-a, iz kojeg su istakli da već istražuju neke potencijalne uzroke ovog hakerskog napada.

Iako je kompanija Dyn kazala da su napadnuti rano u petak ujutro i da su vrlo brzo riješili ove probleme, brojni online servisi i dalje imaju velikih problema još od sinoć i uposlenici ove kompanije sumnjaju da ih je zadesio i treći napad. Na početku, posljedice napada najviše su osjetili stanovnici Istočne obale SAD-a, ali u petak popodne stigle su prijave korisnika iz Europe, koji su se žalili na lošu uslugu. Već sada bi ovo mogao postati jedan od najvećih napada, koji je zahvatio veliki broj internet servisa.

Povodom ovog napada javnosti se, putem Twittera, obratio i WikiLeaks koji je zamolio one koji njega podržavaju da prekinu sa DDoS napadima.

Također, iako ne koriste samo jednu kompaniju kao DNS provajder, veliki Amazon web servis je osjetio probleme koji su počeli upravo u slično vrijeme kada i napad na Dyn, što je možda i najava da u narednim danima se mogu očekivati novi napadi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije