Vežite se, polijećemo: Svijet danas čeka historijski let na Marsu

0
Radiosarajevo.ba
Vežite se, polijećemo: Svijet danas čeka historijski let na Marsu
Foto: NASA / Sretno, Ingenuity!

NASA je u subotu priopćila kako bi njen helikopter Ingenuity trebao letjeti Marsom vjerovatno danas, u ponedjeljak 19. aprila.

Historijski let je, nakon niza odgoda, planiran za 9.30 sati po našem vremenu.

Očekuje se da će podaci na Zemlju stići nekoliko sati kasnije, navela je agencija u priopćenju za javnost.

"Optimistični smo da će helikopter u ovom trenutku moći poletjeti s površine Marsa; međutim, ovo je test i spremni smo da se to možda neće dogoditi", napisala je MiMi Aung, voditeljica projekta u Laboratoriji za mlazni pogon u subotnjem blogu.

NASA će događaj uživo početi u 12.15 po našem vremenu, nekoliko minuta prije nego što se očekuje da podaci o letu dođu do Objekta za operaciju svemirskih letova.

Uspješno polijetanje označilo bi prvi kontrolirani let čovjeka na drugom planetu, prekretnicu koju je NASA prethodno uspoređivala s letovima braće Wright na Zemlji. Kad smo kod toga, dodajmo da su NASA-ini inženjeri ubacili u helikopter i tkaninu iz prvog aviona braće Wright.

Helikopter je prešao gotovo 482 miliona km uvučen ispod trbuščića NASA-inog rovera Perseverance koji je odletio u krater Jezero; inače, ovaj krater na Marsu ime je dobio po općini u Bosni i Hercegovini.

NASA-ini službenici prije sedam dana odgodili su let Ingenuityja nakon što su se elise naglo zaustavile. U testu od 9. aprila, elise helikoptera trebale su se vrtjeti punom brzinom, dok su njegove noge ostale postavljene na površini Marsa. Očekivalo se da će se vrtjeti s 2.500 rotacija u minuti, otprilike osam puta brže od helikoptera na Zemlji.

Ipak, NASA je priopćila da je "watchdog timer" (tajmer čuvar, eng) istekao tokom testa, što je upozorenje inženjerima na potencijalne probleme s helikopterom.

Aung je u subotu rekla da NASA radi na dva rješenja, uključujući podešavanje vremenskoe sekvence za prijelaz helikoptera u "način letenja": "Naš tim pokušaj prvog leta u ponedjeljak smatra lansiranjem rakete: Činimo sve što možemo da bismo uspjeli, ali također znamo da možda nećemo uspjeti i da ćemo morati ponovo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije