Fascinantno: Duga na Marsu

1
Radiosarajevo.ba
Fascinantno: Duga na Marsu
Twitter/Screenshot / Duga na Marsu

Rover "Istrajnost“ koji je na Mars sletio u februaru uslikao je, čini se, nevjerovatan prizor, dugu na Crvenoj planeti.

Naučnici su vjerovali da je pojava duge u suvoj atmosferi Marsa nemoguća, jer ovaj optički raritet iziskuje postojanje nebrojeno mnogo sićušnih kapljice vode kroz koje se prelamaju zraci sunčeve svjetlosti.

Atmosfera na Marsu je, pak, veoma suva i sačinjena je od oko 95 posto toksičnog ugljen-dioksida, četiri procenta azota i argona, dok samo jedan procenat čine kiseonik i vodena para. Iako se hemijski i fizički pokazatelji značajno razlikuju od Zemlje, čini se da su neki prirodni fenomeni mogući u oba svijeta.

Duga na Crvenoj planeti je možda odraz sunčeve svjetlosti kroz čestice prašine unutar optike fotoaparata, što je analogno odsjaju sočiva, kako navodi Dave Laveree izvršni direktor za istraživanje solarnog sistema u NASA.

“Rover se nalazio sjeverno od helikoptera, pa kamera gleda gotovo pravo na jug oko 14 sati po lokalnom Marsovom vremenu, što su idealni uslovi da zalutala svjetlost „ometa“ sočiva kamere“, rekao je Laveree, piše Nova.rs

Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da bi dugu mogli da izazovu i “ledeni lukovi“ pošto je snijeg primećen na polarnim dijelovima Marsa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije