Zanimljivo / Jeste li vidjeli tajnu poruku koju je NASA poslala s roverom na Mars?

26. 02. 2021. u 22:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 226

Nekad nije dovoljno samo poslati Rover do Marsa. 

NASA je ubacila kodirani sloj na Perseverance koji je tek kasnije otkriven.

U ponedjeljak, kada je NASA objavila video slijetanja rovera Perseverance na Mars, članovi tima misije nagovijestili su "tajnu poruku" koja je zaostala u slijedu slijetanja.

Za nekoliko sati, digitalni detektivski rad provalio je kod, otkrivajući da Perseveranceov padobran u binarnom kodu čita "Dare Mighty Things".

Perseverance je sletio na Mars 18. februara nakon gotovo sedam mjeseci putovanja svemirom.

Prije nego što se spustio na prašnjavu površinu Crvenog planeta, Perseverance je prošla niz zamršenih i zastrašujućih manevara poznatih kao "sedam minuta terora".

Po prvi put u NASA-inim misijama na Mars, rover je bio opremljen sistemom kamera na ulaznom, silaznom i slijetačkom modulu koji su zapanjujuće detaljno zabilježili slijed slijetanja rovera.

Kao što se vidi na video snimku, svemirska letjelica otvorila je padobran oko sedam milja iznad površine Marsa.

Padobran je otkrio crveno-bijeli uzorak koji je kasnije otkriven kao tajni kod koji su inženjeri misije Perseverance ugradili.

"Ponekad u svom radu ostavljamo poruke da ih drugi pronađu, pa vas pozivamo da sve zajedno fotografirate i pokažete svoj rad", rekao je Allen Chen, vođa za ulazak, silazak i slijetanje za istrajnost, tokom brifinga za novinare u ponedjeljak nakon što je ukazao da se nada da njihov rad može nadahnuti druge.

Ali to nije bila jedina tajna poruka koju je Perseverance ponio na Crveni planet.

Slika koju je objavila NASA o roveru na Marsu otkrila je mali porodični portret svih rovera Marsa koje je svemirska agencija koristila godinama.

Perseverance takođe nosi tri mala čipa šablonizirana sa 10,9 miliona imena ljudi koji su svoja imena predali kao počasne putnike na Mars, uključujući glumca Brada Pitta.

U toj misiji "učestvovala je" i ekipa portala Radiosarajevo.ba!

Pored toga, rover je obilježen spomen-obilježjem COVID-19 na lijevoj strani šasije rovera u znak sjećanja na napore zdravstvenih radnika tokom protekle godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)